Upozorenje o prestanku rada hard diska ćemo dobijati od veštačke inteligencije

Veliki broj korisnika se u nekom trenutku suočio sa prestankom rada hard diska, a nekoliko kompanija radi na tehnologijama koje mogu to da predvide.

Tehnopolis

Izvor: B92, ExtremeTech

Utorak, 28.12.2021.

09:12

Upozorenje o prestanku rada hard diska ćemo dobijati od veštačke inteligencije
Foto: Profimedia

Kvarenje HDD-a dešava uglavnom u nekom bitnom trenutku, kada je potrebno da se preda bitan izveštaj na kojem smo radili satima, da bi u nekom trenutku sve sa diska nestalo.

Često, korisnik nije u mogućnosti da zna kada će hard disk prestati da funkcioniše. U nekim slučajevima mogu da se primete neki upozoravajući znaci, kada računar daje poruke o grešci, ali nekada HDD iznenada prestane da radi.

Kompanija QNAP, proizvođač NAS uređaja, smatra da ima rešenje za ovaj problem, a on stiže u formi veštačke inteligencije.

QNAP je kreirao alatku, koja ima naziv DA Drive Analyzer, a koristi veštačku inteligenciju (AI) za predviđanje trenutka kada bi NAS HDD mogao da prestane da radi.

AI se podučava da prati znake, koji su prikupljeni tokom vremena od miliona diskova. To znači da će učiti o tome šta je bio uzrok prestanka rada diskova i tražiće te znake na korisnikovom uređaju.

Google je takođe zainteresovan za ovu tehnologiju. Kompanija je ranije ove godine najavila partnerstvo sa Seagate-om, a zajedno razvijaju "machine learning" koji će moći da predvidi prestanak rada hard diska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: