Pokrenuo Doom na krompirima VIDEO

Fraza "Can it run Doom?" prerasla je u pravi izazov za igrače širom sveta, pošto je ovaj kultni naslov Džona Romera iz 1993. uspešno zaigran na nizu različitih i prilično nesvakidašnjih uređaja.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 15.10.2020.

09:10

Pokrenuo Doom na krompirima VIDEO
Foto: GettyImages/Spencer Platt/Staff

Videli smo Doom na frižiderima, na starijim (neuništivim) Nokia telefonima, pa čak i na testu za trudnoću. A ako to nije bilo dovoljno, Doom je sada moguće igrati i na krompirima... donekle.

Kao što već verovatno znate, krompiri se koriste za razne bezazlene eksperimente u školama, pošto oni poseduju fosfatnu kiselinu koja se pomoću novčića i cinkom obloženog materijala hemijskom reakcijom pretvara u električnu energiju.

Jutjuber Equalo je rešio da to prenese na novi nivo i da električnom energijom iz armije krompira stvori dovoljno energije kako bi se igrao kultni Doom. Equalo je skuvao gomilu krompira sorte Russet, koji navodno generišu najviše električne energije, dok sam proces kuvanja podiže amperažu, piše play.co.rs.

Cilj je bio da krompiri napajaju Raspberry Pi Zero uređaj koji ima jako niske zahteve za energijom koja ga napaja. Međutim, oko 45 kila krompira nije bilo dovoljno da se Doom zaigra na ovom organskom izvoru energije, ali je jutjuber našao odličnu alternativu i nije dozvolio da se krompiri ukvare dok ne ostvare zacrtano.

Alternativa za Pi Zero je čuveni TI-84 kalkulator, na kojem je moguće igrati Doom, normalno i koji troši znatno manje električne energije. Za potrebu ovog eksperimenta izvađene su baterije i kalkulator je povezan direktno na krompire, koliko god to suludo zvučalo, i zaigrao je Doom.

U slučaju apokalipse i nestanka električne energije na koju smo navikli, eto načina da se nešto zaigra. Samo bismo morali da se izborimo sa neprijatnim mirisom.

Ovo je potato PC u pravom smislu, pardon kalkulator.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: