Test: Samsung Galaxy Note 8.0

Snage se pregrupišu oko 8 inča, Samsung je tu takoreći na domaćem terenu.

Tehnopolis

Izvor: Tekst i foto: Ivan Jeliæ @escapetofreedom

Ponedeljak, 02.09.2013.

10:29

Default images

Još od Galaxy Taba 7.7 bilo je jasno da 7 inča ne mora biti magična mera za male tablete i da nešto veća dijagonala ima smisla. Samsungovo eksperimentisanje sa dijagonalama (setite se, Galaxy Tab serija je u jednoj od iteracija imala i modele sa ekranima od 7.7 i 8.9 inča) po svoj prilici smiriće se na broju 8, taman tamo gde je ljuti takmac prodrmao ono malo tržišta na kom su Android tableti kako tako krenuli ka površini.

Dok Google i skoro svi ostali ostaju na sedmoinčnim primercima (o novom Nexusu 7 pisaćemo uskoro), Samsung je odlučio da ponudi uređaje i sa ekranima od 8 inča. Množina nije "štamparska" greška, Galaxy Tab 3 serija ima ovakav primerak, a ovog puta bavimo se primerkom iz Note familije.

Brendiranje hiperprodukcije Samsung je u nekom trenucima dobro izveo, te kada vidite Note jasno vam je da se radi o uređaju koji ima stilus (ili "S Pen", kako Samsung zove tu stvarčicu), softversku pratnju za takav dodatak i nameru da se približi korisnicima koji takav alat mogu upotrebiti i u poslovne svrhe.

Galaxy

Da je Galaxy Note 8.0 Galaxy lako se da primetiti, dizajn sprave je potpuno u skladu sa onim što biste od Samsunga mogli da očekujete u ovom momentu. Note 8.0 u ovom smislu je uvećani Galaxy S4, koncepcija je praktično ista uz odsustvo tekstura. To znači da je Note 8.0 sjajan i gladak, što smanjuje osećaj kvaliteta.
Samsung Galaxy Note 8.0 (Foto: Ivan Jeliæ, B92)
Na testu smo imali beli primerak (odnosno Cream White, kako Samsung komunicira ovako obojen Note 8), dakle obe površine su čisto krem bele, uz opet karakterstičnu sivu bočnu površinu koja podseća na brušeni metal.

Tasteri za uključivanje i regulisanje jačine zvuka su sa desne strane uspravno posmatranog uređaja. Note 8 prati promenu politike kada su dugmići u pitanju (Galaxy Tab 3 serija vraća hardverske tastere, Tab 2 modeli ih nisu imali), pa je home taster fizički, a meni i back su kapacitivni.
Samsung Galaxy Note 8.0 (Foto: Ivan Jeliæ, B92)
Donji desni ugao u podrazumevanoj orijentaciji je mesto na kom se nalazi S Pen, a sa donje strane su dva zvučnika i USB priključak. Levo su SIM i slot za SD karticu, a audio izlaz gore.

Kvalitet izrade je sličan svemu na šta smo od Samsunga navikli, Note 8 je kvalitetno sastavljen uređaj koji u ovom smislu ne krije nikakva loša, ali ni dobra iznenađenja. Vizuelni ton uklapa se u ono što je Samsung imao da kaže i do sada, uređaj pri rukovanju usled izbora materijala i opšte izrade ne odaje utisak premium sprave, no to je već dobro ispričana priča gotovo sa svim ozbiljnijim Samsungovim gadgetima, uključujući i Galaxy S3 i S4.
Samsung Galaxy Note 8.0 (Foto: Ivan Jeliæ, B92)
Valja istaći i to da je kućišta oko ekrana dovoljno za udobno korišćenje, pa se ne dešava da samo držanje uređaja dovodi do dodira ekrana, što na Androidu može biti problem. Note 8 dug je 210,8, širok 135,9 i tanak 7,95 milimetara, uz masu od 345 grama za 3G/LTE, odnosno 340 grama za WiFi model.

Ekran

Note 8.0 osvežio je sećanje na Galaxy Tab 7.0 Plus koji smo svojevremeno probali. Kada je ekran u pitanju radi se o tehnologiji koja je korišćena i na tom uređaju, odnosno na dobrom delu (ako ne i svim) Galaxy Tab sprava.

Dakle, u pitanju je PLS LCD ekran, rezolucije 800x1280 piksela. Drugim rečima, ekran sposoban da prikaže 720p HD video, gustine od oko 190 tačaka po inču, tako da smo još uvek na terenu na kom se pikseli vide, i to prilično dobro.
Samsung Galaxy Note 8.0 (Foto: Ivan Jeliæ, B92)
Za kvalitet prikaza važi isto kao i za kvalitet izrade. Nema preteranih iznenađenja, slika je nešto bolja u odnosu na prvi Nexus 7 na primer (poznat po ispranim bojama doduše), ali daleko od IPS ekrana koje Apple ugrađuje u svoje proizvode. Ne očekujte čuda, ako vam pri prvom kontaktu ništa ne zasmeta, sva je prilika da će vas služiti kako valja.

Specifikacije

Dva gigabajta memorije i četvorojezgarni procesor na 1.6 GHz znače da Note 8.0 funkcioniše odlično kada su performanse u pitanju. Prostora za podatke (storage) može biti 16 ili 32 GB, u zavisnosti od modela, a sve to moguće je proširiti i SD karticom do 64 GB.

Na zadnju kameru od 5Mpx ne bi trebalo računati ako se želi puno fotografisati sa kvalitetnim rezultatima. Prednja kamera je od 1.3Mpx.

Model koji smo imali na testu nosi oznaku GT-N5100, što znači 3G radio, te WiFi nije jedina opcija za povezivanje. Slušalica na vrhu znači da Noteom 8.0 možete telefonirati na najtradicionalniji mogući način, pa ako vas ne zanima šta kaže okolina i nemate problem da uređaj od osam inča držite kao telefon, eto još jedne namene za ovaj tablet.

Baterija od 4,600mAh obezbedila je više nego dovoljno autonomije za intezivan dan sa Noteom 8.0.

Android

Note 8.0 dok je bio kod nas imao je Android 4.1.2, sa sveopštim Samsungovim intervencijama na koje smo manje ili više navikli kada su Note uređaji u pitanju. Drugim rečima, softverski, Note 8.0 je u svakom smislu Galaxy uređaj, uz sve manje ili više bitne mogućnosti koje je Samsung u njega spakovao.

Spisak je kao i obično dug, svodi se na Samsungove servise, mogućnost povezivanja sa drugim uređajima po kući, deljenje ekrana između aplikacija, te stvari vezane za S Pen. Upravljanja uređajem bez dodira nema, smart stay doduše je tu.

Uređajem je u potpunosti moguće upravljati stilusom, što važi i za kapacitivne dugmiće. Pregled sadržaja zadržavanjem olovke iznad njega sada je moguć i u Flipboardu, a reklo bi se da sve ono što S Pen i Samsungov Android zajedno mogu do pravog izražaja dolazi tek na većem ekranu.
Samsung Galaxy Note 8.0 (Foto: Ivan Jeliæ, B92)
Što se aplikacija tiče stvar je jasna i više puta ispričana. Osmoinčni ekran se u ovom smislu može provući kao sedmoinčni, telefonske aplikacije i dalje izgledaju relativno pristojno i upotrebljivo i na inč više.

Osam

Iako se radi o specifičnom uređaju, posmatrati Note 8.0 izolovano od konkurencije nema smisla. Za početak, Apple ima uređaj sa istom dijagonalom.

Na papiru, Note ima bolju rezoluciju i osetno brži procesor u odnosu na Minija, te slot za SD karticu. U realnosti, Mini je primetno kvalitetnije izrađen, prikaz na Minijevom ekranu je bolji (za koju nedelju verovatno stiže iPad mini sa retina ekranom, kada poređenje gubi smisao), a sva je prilika da većina korisnika neće puno osetiti hardversku razliku, kako zbog toga što uobičajene zadatke oba tableta završavaju bez problema, tako i zato što iOS postiže dobre performanse sa manje hardvera u odnosu na Android.

iPad ima i osetno bolji ekosistem, aplikacije za iOS tablete su bolje u odnosu na Android ekvivalente, čak i kada ih ima. Mini je i oko 10 hiljada jeftiniji u odnosu na Note 8.0, kada se uporede osnovni modeli sa istom povezivošću i količinom prostora.

Jedina stvar koja suštinski izdvaja Note u odnosu na Appleov uređaj je S Pen. Ta stvar ujedno je i toliko drugačija da ako želite manji "Note" tablet, nećete puno žaliti za Minijem.

Galaxy Note 8.0 se pak u Android svetu pored činjenice da je "Note" izdvaja i dijagonalom ekrana, odnosno dimenzijama. Nakon provedenog vremena i paralelnog korišćenja Nexusa 7 i Notea 8.0 ostaje utisak da je osam inča prava mera, dovoljno veća od sedam da pravi razliku, uz mobilnost koja se očekuje od manjeg tableta.
Samsung Galaxy Note 8.0 (Foto: Ivan Jeliæ, B92)
Dakle, ono što Note 8.0 ozbiljno izdvaja od sve konkurencije bez obzira na ime i ekosistem je S Pen. Samsung je u tom smislu Note 8.0 pozicionirao gotovo savršeno, ako hoćete stilus na manjem tabletu, nema smisla ići dalje. Ako pak hoćete Android tablet, dajte šansu "osmoinčerima", možda otkrijete novu dobru stvar.

Uređaj na test ustupio je Samsung.
Autor: @escapetofreedom

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: