Najpoželjniji gedžeti u 2013.

Gedžeti koji se trenutno nalaze na tržištu mogu uraditi gotovo bilo šta, ali u svetu informacionih tehnologija uvek može bolje.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 28.12.2012.

01:17

Default images

Zato postoji čitava lista uređaja koju ljubitelji elektronskih „igračaka“ željno iščekuju, a koje bi trebalo da se pojave na tržištu u toku naredne godine. Mi vam predstavljamo 10 najpoželjnijih.

1. Xbox 720

Foto: YouTube Screenshot
Poslednji izveštaji o narednoj Microsoft konzoli navode da je ovaj uređaj već u proizvodnji, a da game developer-i vredno rade na novim igrama. Mašina bi trebalo da se nađe u prodavnicama do sredine decembra naredne godine.

Šuškalo se da će novi Xbox biti samo poboljšan postojeći model 360, ali su se te informacije pokazale kao netačne. Ono što je više verovatno je da će imati nešto pristupačniju cenu od aktuelnog modela, dakle ispod 300 dolara.

Takođe, trebalo bi da bude manji od prethodnika.

2. PlayStation 4

Istorija konzola obeležena je po generacijama. Poslednja je bila naročito duga. Nintendo je ove godine lansirao Wii U, ali je i dalje nepoznato kako će se njihova mašina suprotstaviti narednoj generaciji konzola koje najavljuju Sony i Microsoft.

Sony je poznat po tome što ima jaku podršku – i dalje možete kupiti Playstation 2 uprkos tome što je star duže od jedne decenije. Iz ove firme ne govore mnogo o narednom uređaju, ali spekuliše se da će se on u prodaji naći posle Microsoft-ovog.

3. Blackberry 10

Foto: YouTube Screenshot
Na razočarenje ljubitelja ovog brenda, obećana „desetka“ još nije dospela na police radnji.

Research in Motion (RIM) kompanija koja stoji iza BlackBerry brenda, planira da otkrije novi BlackBerry 10 operativni sistem u januaru. To bi, ako sve bude u redu, konačno bile neke dobre vesti za firmu koja je nedavno otpustila stotine zaposlenih i izgubila ugovore sa američkom vladom zbog problema sa sigurnošću i pouzdanošću proizvoda.

RIM je pao sa prvog mesta na listi proizvođača smartfona, a pretekli su ga Apple i Android uređaji. BlackBerry 10 trebalo bi da smanji razliku između njih, a za sada predviđanja su pozitivna.

4. Microsoft Surface Pro

Foto: YouTube Screenshot
Surface RT već je u prodaji kao tablet / notebook, ali Surface Pro će imati punu podršku Windows 8, a biće kompatibilan sa svim aplikacijama za Windows 7.

Biće opremljen IntelCore i5 procesorom i tačskrin displejem od 10,6 inča. Rezultat bi mogao da bude fantastičan laptop i tablet u jednom koji bi pravdao i cenu od 900 dolara. U prodaji bi trebalo da se nađe početkom godine.

5. iPad 5

Foto: YouTube Screenshot
Prema svim prognozama, iPad 5 bi trebalo da se nađe najkasnije do sredine decembra 2013. Očekuje se da će imati sličnu touch screen tehnologiju kao iPad Mini, zbog čega će biti lakši i tanji od prethodnika.

Budući da se „Mini“ prodaje odlično, Apple će verovatno nastojati da zadrži primat na tržištu tableta i dobro se pripremi za trku sa Microsoft-om. U međuvremenu, užurbano se radi na iPhone 5S, a (ko zna) možda i na iPhone 6.

6. Amazon Phone

Kindle tableti (Foto: YouTube Screenshot)
Amazon je već pronašao „takmičara“ za trku na polju tableta lansirajući Kindles, a sada želi da se oproba i u izradi smartfona.

U skladu sa Kindle filozofijom, Amazon Phone će verovatno biti bolje „potkovan“ na polju softvera, nego hardvera. Tako će oni kojima se dopadaju Amazon Appstore, Amazon MP3, Amazon Cloud Player i Kindle knjige imati sve to dostupno na telefonu iste firme.

Po svemu sudeći, cena neće biti visoka, budući da kompanija smanjuje troškove vezane za hardver.

Trebalo bi da se pojavi do leta 2013.

7. Naočare za virtuelnu realnost

Foto: plus.google.com
Gedžeti iz naučno fantastičnih filmova konačno se približavaju realnosti. Google i Vuzix rade na modelima koji su slični slušalicama, a projektuju sliku ispred oka korisnika.

Naočare će biti povezane sa telefonom putem Bluetooth tehnologije i tako će onaj koji ih nosi moći da pregleda mejlove, tekstove, uputstva i bilo šta što ga zanima, a da telefon i ne vadi iz džepa. Spekuliše se da će se na tržištu pojaviti do sredine godine.

8. Fujitsu Lifebook 2013

Foto: YouTube Screenshot
Fujitsu Lifebook 2013 je konceptualni uređaj kog je dizajnirao Prašant Čandra. Rezultat je konkursa koji je kompanije pokrenula još u 2011. godini. Ovaj pravi „trasformers“ među uređajima imaće digitalnu kameru, smartfon i tablet od kog se svaki može odvojiti i koristiti nezavisno.

Svaka komponenta ima svoj CPU i imaće isti operativni sistem. Nije poznato da li će se Lifebook zaista pojaviti 2013. ali se mnogi tome nadaju.

9. MIT-ov kec iz rukava – Hiroko

Tehnološki institut iz Masačusetsa (MIT) trebalo bi da lansira Hiroko automobil na evropsko i neka od američkih tržišta u toku 2013.

On će moći da se „savije“ i tako lakše pronađe mesto na parkingu. Šoferšajbna ujedno predstavlja i vrata, a upravljanje „volanom“ koji je zapravo LCD ekran da zauvek promeni auto industriju.

10. Savitljivi smartfoni

Kada se moda i tehnologija sretnu, rezultati mogu da budu dobri. Takav je možda slučaj i sa smartfonima sa savitljivim ekranima. Samsung je već predstavio svoju OLED displej tehnologiju, što znači da bi u narednoj godini taj uređaj mogao da „padne šaka“ ljubiteljima noviteta.

Najverovatnije će se zvati Galaxy Skin i imaće sve što se očekuje od smartfona - kameru, ekran visoke rezolucije i pristojan procesor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: