UEFA: EP 2020. u više zemalja

Izvršni komitet Evropske fudbalske unije (UEFA) odlučio je da se Evropsko prvenstvo 2020. godine održi u više zemalja.

Izvor:

Četvrtak, 06.12.2012.

18:04

Default images

Ovu vest je medijima preneo generalni sekretar UEFA Đani Infantino, on je dodao da će u proleće 2014. godine biti poznati gradovi domaćini.

"Jedan Evro za Evropu. Šampionat 2020. održaće se u nekoliko gradova širom Evrope. Ne mogu da kažem koliko gradova i koliko zemalja će učestvovati. Ako projekat bude spreman u januaru, tada ćemo ga usvojiti", rekao je Infantino.

Prema ranijim navodima broj potencijalnih domaćina varira između 12 i 20, ali ostaje da se detalji utvrde na narednim sastancima specijalne komisije UEFA, krajem decembra.

Ideja o Evropskom prvenstvu koje će se igrati u nekoliko gradova u različitim zemljama potekla je od predsednika UEFA Mišela Platinija na kraju ovogodišnjeg kontinentalnog šampionata.

Pojavila se informacija da bi ključnu ulogu u celoj priči mogao da igra ex-YU region, dok se Srbija i dalje nada da bi moglda da uđe među 'multi-domaćine', ali bi za to trebalo izgraditi nacionalni stadion koji bi ispunio sve UEFA standarde.

Pored stadiona, najveci problem za Srbiju mogao bi da bude plasman na FIFA listi. Naime, da bi reprezentacija uopšte ušla u fazu razmatranja mora da bude u prvih 25 reprezentacija na listi.

Gotovo cela Evropa je pozitivno odreagovala na predlog Platinija, a nekolicina zemalja je već izrazila svoje interesovanje da učestvuje u projektu.

U utorak su fudbalski lideri širom Evrope podržali predlog UEFA, dok je fudbalska asocijacija Engleske predložila da se finale igra na stadionu "Vembli" u Londonu.

Povod za ovaj neobičan koncept je šesdesetogodišnjica od prvog Prvenstva Evrope održanog u Francuskoj, kada je u finalnom meču Sovjetski savez savladao reprezentaciju Jugoslavije sa 2:1 golom Ponedelnika u 113. minutu. Srbija u toj činjenici vidi svoju šansu, kao i u činjenici da smo 1976. godine bili domaćini Prvenstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: