B92.net u Segedinu: Nije sve tako sivo

Rukometaši Srbije završili su takmičenje na Evropskom prvenstvu u prvoj fazi.

Izvor: Milan Tomiæ

Utorak, 18.01.2022.

11:15

B92.net u Segedinu: Nije sve tako sivo

Teško je reći šta su tačno bila očekivanja – preporod pod Tonije Đeronom bio je najavljen, međutim, teška grupa i problemi sa koronavirusom slomili su krila "orlovima".

Kada smo kod kovida, on je, doduše, "osakatio" i rivale, najviše Hrvatsku, dok su povrede onemogućile nekoliko vrhunskih francuskih rukometaša da nastupe na kontinentalnoj smotri.

Ali, široka rotacija i broj kvalitetnih igrača, koji mogu da uskoče, mnogo je veći kod "trikolora" i "kauboja".

"Bilo je dobro iskustvo. Potrebno nam ga je više, kao što smo pokazali protiv Francuza. U našem timu samo su sedmorica igrača igrala evropska takmičenja sa svojim klubovima. Za godinu dana smo odigrali samo deset utakmica, uključujući tri na ovom turniru. To nije dovoljno, moramo da radimo mnogo više. Trebalo je da igramo više mečeva, ali pripreme su nam otežane zbog haotične situacije sa kovidom. Nisu problem igrači koji su pošli sa nama, nismo imali dovoljno vremena da radimo sa njima", rekao je Toni Đerona posle meča sa Francuskom.

Falilo je, kao što selektor kaže, iskustva ovoj grupi mladih igrača, ali i kreativnosti u napadu, brze kontre, tranzicije...

Ono što je dobro, jeste odbrana, ali i karakter, timski duh, činjenica da nikada ne odustaju, što su pokazali i protiv Francuske.
Taj duel sa aktuelnim olimpijskim šampiona nije dobro započet, a individualni kvalitet na kraju je presudio.

U stvari, ne na kraju, već odmah na početku, kada je maestralni Vensan Žerar "spustio roletnu" i omogućio saigračima da se rezultatski odlepe.

Francuskoj na ovom prvenstvu fali nekolicina igrača, što je Nikola Karabatić u razgovoru za srpske medije, napomenuo.

To ih nije omelo da nastave tamo gde su stali na Igrama u Tokiju, kada su osvojili najsjajnije odličje.

Kod "galskih petlova" došlo je do promene generacije, a čini se da će ova selekcija nastaviti sa sjajnim partijama.

Na momente je delovalo kao da su Francuzi sa druge planete, a krajnji skor od 29:25, možda nije bio realan za sve prikazano tokom tih poslednjih 60 minuta u Segedinu.

"Stvarno ne znam šta bih rekao da opravdam našu igru iz prvog poluvremena. Ne znam da li smo bili uplašeni, da li nismo verovali da igramo sa Francuzima. Ne znam, jednostavno, teško je jer smo pokazali u drugom poluvremenu da možemo da igramo. Da smo igrali u prvom i pola toga, bilo bi zanimljivije drugo poluvreme. Ovoj reprezentaciji fali iskustvo. Nadamo se da ćemo u budućnosti igramo bolje i uz pomoć starijih igrača da ćemo ostvarivati bolje rezultate. Ovo je početak neke bolje Srbije", rekao je Mijajlo Marsenić.
Srdjan StevanovicStarsportphoto
Upravo je Marsenić, kao kapiten, pokazao kako se bori za reprezentaciju, a taj voljni momenat gotovo nijednom igraju nije falio tokom takmičenja.

Pored njega, izdvojili su se Lazar Kukić, koji ima potencijal da bude novi lider nacionalnog tima, a gotovo nepogrešiv na EURO-u bio je Bogdan Radivojević.

Ne treba zaboraviti ni mladog golmana Milana Bomaštara, koji je odličan bio protiv Ukrajine, a visoke procentre šuta tokom prvenstva imali su Mladen Šotić i Darko Đukić.

Upravo je taj šut sa devet metara falio tokom mečeva sa Francuskom i Hrvatskom, a kako naši igrači kažu, u tom segmentu mnogo je falio Petar Đorđić.

Većina akcija, čiji je plan bio da se završi šutem sa distance, zasnivao se na njemu, međutim, on je posle duela sa Ukrajinom dobio pozitivan nalaz na koronavirus.

Umesto njega, pozvan je oporavljeni Petar Nenadić, koji na kraju nije došao u Segedin, jer je, kako se spekuliše, mađarski Vesprem stavio veto.

Na kraju, treba reći da je situacija unutar reprezentacije, nakon dugo vremena, dobra, nenarušena, čak i posle jednog ovako neslavnog rezultata.

Đeronu treba pustiti da radi i da, u eventualno boljim okolnostima, nenarušenim koronom ili nekim drugim spoljnim faktorom, napravi rezultat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: