Hjung-Taik Li

Hjung-Taik Li je 32-godišnji teniser iz Južne Koreje. U karijeri je osvojio 11 ’čelindžera’, od kojih čak šest u Seulu. Jedini ATP trofej uzeo je 2003. godine, kada je trijumfovao u Sidneju. U drugoj polovini 2007. bio 36. na svetu, što je njegov najbolji plasman ikada. Od turnira je zaradio približno 2,5 miliona dolara. Na US openu 2007. dogurao je do četvrtog kola, što predstavlja Lijevo najbolje izdanje na Gren slem takmičenjima. Isti rezultat u Njujorku imao je i sedam godina ranije, na Rolan Garosu je u dva navrata stizao do treće runde, baš kao i jednom na Vimbldonu. U Melburnu nikada nije prošao drugo kolo.

Izvor: Saša Ozmo

Sreda, 20.08.2008.

18:54

Default images

Li se profesionalno bavi tenisom od 1995. godine, a tri sezone kasnije trijumfovao je na četiri ’fjučersa’ u nizu i došao nadomak prvih 200. U 1999- godini nije bitnije popravio rang, ali je u Jokohami (25.000 dolara) pobedio Paradorna Srišafana u finalu i osvojio još dva turnira sličnog rejtinga.

Drugi deo 2000. godine bio je sjajan za Korejca. Bio ja prvak na ’čelindžeru’ u Bronksu (50.000 dolara), kada je u finalu dobio Redžinalda Vilijamsa sa 6:4, 6:1, a onda je u finalu u Seulu (50.000 dolara) dobio Radeka Štepaneka. Između ta dva uspeha Li je napravio još veći. Na svom Gren slem debiju u Nujorku prošao je kvalifikacije, a potom izbacio Džefa Taranga (76. na ATP listi) Franka Skvilarija (13) i Rajnera Šitlera (67). U borbi za četvrtfinale izgubio je od Pita Samprasa sa 7:6, 6:2, 6:4.

Naredne sezone postao je prvi Korejac sa finalom ATP turnira. U završnoj predstavi u Hjustonu (325.000 dolara) izgubio je od Endija Rodika sa 7:5, 6:3. Došao je i do 60. pozicije na svetu, ali nije ponovio podvig u Njujorku (poraz u prvoj rundi od Eskidea), pa je, uprkos novom trijumfu u Seulu, godinu završio izvan prvih 100. U 2002. je beležio prosečne rezultate, a valja izdvojiti četvrtfinale Kvinsa i Sidneja.

Upravo je u Sidneju (322.000 dolara) 2003. godine Li osvojio prvu i, za sada, jedinu titulu u karijeri. Na putu do trofeja eliminisao je Lapnetija, Rodika, Safina, Vejna Fereiru i u finalu Huana Karlosa Ferera sa 4:6, 7:6, 7:6. U Majamiju je stigao do četvrtog kola pobedivši Matjea i Malisa, ali je od tog turnira pa zaključno sa US openom ostvario samo tri pobede. Ipak, godinu je završio u prvih 60.

Nije brilijirao u 2004. i ponovo je na kratko ispao iz najboljih 100. Na Kvinsu je izbacio Rusedskog, Džineprija, Šalkena i Beka i izgubio je tek u polufinalu od Sebastijana Grožana. Na Garosu i US openu plasirao se u treće kolo i opet je bio šampion u Seulu. Sledeće sezone Lijeva igra i rezultati tekli su po istom principu – toplo-hladno. Rang mu je varirao između 50. i 110. mesta, a na Garsou i u Majamiju stigao je do treće runde.
Godinu 2006. prvi put je okončao unutar Top 50. U finalu Pusana (50.000 dolara) savladao je Danaija Udomčokea sa 6:3, 6:2, a potom je na Vimbldonu pružio veliki otpor tada 9. teniseru planete Lejtonu Hjuitu. Australijanac je slavio posle 4 časa borbe – 6:7, 6:2, 7:6, 6:7, 6:4. Trijumfovao je u Leksingtonu (50.000 dolara), a posle u Pekingu i Tokiju došao do polufinala. Već standardno slavlje u Seulu bilo je dovoljno za plasman u prvih 50.

Nije beležio značajnije rezultate u prvom delu 2007. godine, ali je od Vimbldona ’eksplodirao’. Na terenima Ol Ingland Klaba došao je u treće kolo i izgubio od Berdiha. Potom je u Los Anđelesu izbacio Kima, Mudija i Safina i izgubio od Blejka u polufinalu. Stepenik niže zaustavljen je u Indijanapolisu od Endija Rodika, a isti čovek bio je nepremostiva barijera za Lija i u četvrtfinalu Vašingtona. Posle tog turnira imao je rekordni rejting – bio je 36. na ATP listi. Na US openu je pobedio Dominika Hrbatija, Giljerma Kanjasa i Endija Marija (svi u Top 40) i u osmini finala izgubio od Nikolaja Davidenka – 6:1, 6:3, 6:4.

Hjung-Taik Li je teniser koji je maksimalno iskoristio svoje kapacitete, koji su nažalost mali, bolje reći nedovoljni za uži svetski vrh. Ne poseduje neki veliki teniski talenat i prirodnu sposobnost, ali to je u određenim periodima karijere uspevao da nadomesti fanatičnom borbenošću.

Nema nijedan dovoljno ubitačan udarac koji bi ga izdvajao od drugih, ali on kaže da mu je jednoručni bekhend najveća snaga. Najviše voli da igra na betonskim podlogama, što je i logično, s obzirom da je većina terena u Koreji u betonu. Otuda i dobri rezultati na US open seriji i Gren slemu u Njujorku.

Vrlo je uporan, ume da vrati mnogo teških loptica u teren, ali ništa više od toga. Hoću da kažem da mu ni napad iz kontre nije naročito dobar. Li je mentalno jak i retko pravi glupe greške, pa je nestrpljivim, a agresivnim teniserima teško kada igraju protiv njega. Ne dešava mu se često da gubi od lošijih, ali isto tako ni ne dobija bolje igrače

Njegov trener je bivši korejski teniser Jung-il Jun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: