"Metle" su spakovane – vreme je za uzbuđenja

U četvrtfinalu Kupa Radivoja Koraća nije bilo nikakvih iznenađenja. Naprotiv, videli smo četiri debakla.

Izvor: Stefan Smuða

Subota, 19.02.2022.

08:00

Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ

Dobili smo odgovor na pitanje koliko je ABA liga daleko od KLS i ABA 2, a ni u jedinom duelu dva tima sa Jadrana nije bilo mnogo neizvesnosti.

Ali, to je nešto što je i moglo da se očekuje, kao i o čemu smo pisali u najavi prestižnog turnira u Nišu.

Zato je sada vreme za mnogo zanimljivije duele u borbi za trofej, a to nam garantuju dva subotnja mini-derbija u polufinalu.

Najpre će od 17.00 u "Čairu" za finale igrati Crvena zvezda i Mega, dok će od 21.00 na parketu biti Partizan i FMP.

Ako uzmemo u obzir sve okolnosti, sigurno će biti mnogo uzbudljivije nego u prva dva dana takmičenja.
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ

Crvena zvezda – Mega

Svima je jasno ko je ovde favorit, ali da Zvezda dođe u situaciju da brani trofej, morala bi da bolje otvori duel protiv nego što je to učinila u međusobnom duelu pre samo desetak dana.

Tada je Mega na krilima Karla Matkovića bolje počela, ali je kao i mnogo puta do sada, poklekla u drugom delu. To je to "prokletstvo mladosti" koje prati "ružičaste" zbog njihovog sistema funkcionisanja kluba.

No, možda bi baš ta energija mogla da bude odgovor na fizikalnu igru srpskog evroligaša.

"Sa Crvenom zvezdom smo već odigrali dve utakmice u ABA ligi, od kojih je druga bila pre nepune dve nedelje. Tim je dosta odbrambeno orijentisan, igra jako čvrstu odbranu na njihovom delu terena i preko toga traži svoj ritam za utakmicu. Obzirom na našu mladost i neiskustvo, ukoliko hoćemo da igramo utakmicu protiv Crvene zvezde, najvažnije je da mečiramo čvrstinu i kontakt koji su preko potrebni da bi se igrala utakmica sa njima", izjavio je trener Mege Vladimir Jovanović. Zvezda u Nišu deluje veoma naoštreno da osvoji trofej i svima stavi do znanja ko je gazda u zemlji.

Radnički je stradao sa 44 poena razlike i to je, barem prema rečima trenera Dejana Radonjića, bio samo "još jedan dan u kancelariji" za njegove izabranike.

"Uspeli smo da uradimo to što smo hteli, sada idemo da se pripremimo za sledeći meč i polufinale. To je to i ništa više od toga. Zahvalio bih se navijačima na podršci, bilo je večeras baš prijatno za nas. Siguran sam da će i u polufinalu biti dobra atmosfera", rekao je Radonjić na konferenciji za medije posle meča.

Jasna je poruka da će Zvezda gledati samo sebe i da iskoristi svoje kvalitete, a to su fizikalna odbrana na ivici faula, brza tradicija i kontrola skoka pod oba obruča.

Ako uz to šut bude radio kako treba, teško će crveno-belima izmaći novo finale.

Partizan – FMP

Ova dva tima su se susreli još ranije nego Zvezda i Mega, pre samo sedam dana i tada je FMP u Železniku ispustio veliku pobedu nad Partizanom.

"Panteri" su vodili tokom celog meča, a onda se u završnicu ušlo u potpunom egalu. Drama je trajala sve do poslednjih momenata susreta, kada je Dalas Mur preuzeo stvari u svoje ruke i maltene sam nosio Partizan do "ukradene pobede" rezultatom 86:80.

"Igrali smo pre sedam dana, utakmica je bila izuzetno zanimljiva. FMP je ekipa koja ima kvalitet i zaslužuje poštovanje. Kup je specifično takmičenje i uvek traži da budeš na maksimalnoj koncentraciji i motivaciji. Polufinale moramo da igramo na maksimalnom mogućem nivou kako bismo pobedili FMP", izjavio je Željko Obradović. On u četvrtfinalu nije mogao da računa na Matijasa Lesora i Radeta Zagorca jer se, kako je trener crno-belih rekao u petak uveče, nisu osećali dobro.

Ostaje dilema da li će biti u rosteru u subotu uveče, a posebno bi nedostajao francuski centar, da iskontroliše skok i zatvori prilaze košu kako bi igrači u spoljnoj liniji mogli više da se posvete odbrani šuta FMP-a, koji im je u pomenutom poslednjem duelu pravio puno problema.

Tim iz Železnika zna recept, ali ovog puta bi morao da odigra gotovo preko svojih mogućnosti kako mu se ne bi ponovila situacija od pre nedelju dana da ostane "kratak" za minut i po dobre košarke. U svakom slučaju, subota će nam doneti "porast" košarkaške temperature i pravu pripremu za nedeljno finale u borbi za "Žućkovu levicu", ko god da se nađe u njemu.

B92.net će biti na licu mesta i izveštavati o svim događajima u dvorani "Čair", ali i izvan nje.

Verujemo da će sve proteći u sportskom maniru i da će nam ova dva dana doneti pregršt atraktivnih poteza, fer navijanje i lepih košarkaških vesti iz Niša.

Autor – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: