Van Basten: Dobro je da se navijači smeju Nejmaru, Hrvati mogu još

Marko van Basten, bivši holandski reprezentativac i član FIFA "Technical Study Group", koja će na kraju Mundijala izabrati najbolje pojedince, smatra da je pred Hrvatskom istorijska šansa, da Lionel Mesi ima sve manje prostora, ali i da je dobro što se publika smeje Nejmaru...

Izvor: B92

Četvrtak, 12.07.2018.

13:45

Van Basten: Dobro je da se navijači smeju Nejmaru, Hrvati mogu još
Photo by Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images

Van Basten je danas u Moskvi bio raspoložen za sva pitanja novinara, pa čak i za epilog utakmice Danska – Francuska, koja je jedina na turniru završena bez golova, što nije bilo neočekivano, s obzirom na to da je remi odgovarao i jednima i drugima jer je u pitanju bilo poslednje kolu u C grupi.

Mundijal su obeležili Hrvatska, prerani odlazak kući Mesija, Ronalda, neuspeh svetskih prvaka Nemaca, ali i urnebesne šale na račun Nejmarovog prenemaganja na terenu.

"Simuliranje nije dobro, gluma ne može da pomogne u fudbalu. Ali dobro je imati malo humora, a Nejmar je naterao ljude da se smeju, tako da je to dobro", našalio se Van Basten na račun Brazilca.

Holanđanin smatra da je Rusija odlično organizovala turnir.

"Turnir je sjajan, slika sa stadiona je fantastična. Nije bilo problema s navijačima. Veliki događaj je održan. Što se fudbala tiče, nije mnogo oduševio, ali je Hrvatska, odličan tim koji je zaslužio finale".

On je istakao da male zemlje nisu osvajale Mundijal, ali da Hrvatska ima istorijsku šansu.

"Hrvati su odlični igrači, igraju po celoj Evropi, u dobrim timovima i iskusan su tim. Modrić vodi ekipu, vodi igru i s njim mogu još mnogo da urade. Finale je uvek nešto posebno i teško je predvideti pobednika. Male zemlje kao Hrvatska teško osvajaju prvenstvo,, pogledajte istoriju, uglavnom su to bili "veliki igrači". Ovo je velika šansa za Hrvatsku, velika šansa za male zemlje".

Van Basten ima objašnjenje i zašto u polufinalu nije bilo Argentine, Brazila ili Nemačke.

"Fudbal se promenio, napadači danas imaju manje prostora, neuporedivo manje vremena da reaguju, da se spreme za udarac. Cak i igrači kakav je Mesi sve manje imaju vremena sa ovakvim odbranama. Danas je gotovo nemoguće igrati, imate deset protivničkih igrača koji vas u stopu prate. To je problem timova koji igraju ofanzivno, napadački. Nemci su napravili veliki broj šansi, ali ih nisu realizovali. A, onda postoji opasnost od kontranapada. Razmislite koliko napadački timovi imaju kvadratnih metara za napad, a koliko kvadratnih metara ostavljaju protivniku za kontranapad. Možeš da rizikuješ, da probaš da probiješ, ali moraš da budeš svestan i da možeš da budeš kažnjen".

Nekada fenomenalni napadač se osvrnuo i na meč Danska – Francuska.

"Rezultat te utakmice je bio očekivan. Ne znam, moramo da pričamo o tome, o tim utakmicama u poslednjem kolu..."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: