Mrak u gradu svetlosti

Tako je izgledao moj prvi susret sa Parizom, gradom, u kojem će od 22. maja do 5. juna biti održan Rolan Garos.

Izvor: Milan Tomiæ

Subota, 21.05.2022.

20:00

Mrak u gradu svetlosti

Hladna aerodromska zgrada "Šarl de Gol", železnička stanica, voz, metro, autobus…

Ni "S" od svetlosti, ni "P" od Pariza. Mada, biće vremena za upoznavanje sa gradom mode, šoping, kulture, umetnosti – i ljubavi.

Pariz svoje goste dočekuje onako kako i "dolikuje" jednom od najvećih gradova na svetu – haosom.

Jednostavno, prvi po veličini aerodrom u Evropi, površine od 32,3 kvadratnih kilometara, kroz koji godišnje prođe i do 70 miliona ljudi, ne može da funkcioniše drugačije.
Foto: Milan Tomiæ/B92.net
Ako se sav taj metež smanjio nakon pasoške kontrole i preuzimanja prtljaga, onaj mrak sa početka teksta je ostao.

Za to je "zaslužna" železnica i čuveni voz RER B, koji prevozi putnike od aerodroma, kroz Pariz, pa sve do južnih delova grada.

Vožnja košta nešto malo više od 10 evra, a na šalteru za kupovinu karata, susreo sam se i sa prvim "prevrtanjem" očiju.

Razlog je bila "krupna" novčanica, koja je poprilično naljutila prodavačicu, pa mi je na kraju sve moguće kovanice koje je imala – "uvalila".

Vožnja se odvija gotovo sve vreme pod zemljom, kao metro, a potrajala je više od sat vremena. A, onda, menjanje prevoznog sredstva…
Foto: Milan Tomiæ/B92.net
Južni deo grada je specifičan pošto je tim delom metro "slabo prošao", tako da je alternativa tramvaj ili, u mom slučaju, autobus.

Upravo izlazak iz podzemlja na površinu i čekanje gradskog prevoza, po suncu koje je "pržilo", podsetilo me je na Beograd u letnjim mesecima.

Ako se autobusi u Parizu gotovo ne razlikuju onim našima iz GSP-a, onda je prodaja karata znatno drugačija.

Tu sam se susreo sa prvim problemima, pošto su gradske vlasti od skora uvele novi sistem prodaje – do pojedinačne karte, koja važi jednu vožnju i košta dva evra, dolazi se slanjem SMS poruke.

Sve bi to bilo u redu da sam imao francuski broj telefona. Ovaj naš, srpski, operater nije jednostavno želeo da prihvati.
Foto: Milan Tomiæ/B92.net
Operater nije, ali vozač jeste. Uslišio je moju molbu, praćenu osećajem bespomoći i konstatacije da sam upravo stigao iz Srbije, te mi tako dopustio da se vozim autobusom, prećutavši činjenicu da, kao i kod nas što je Busplus, postoji kontrola.

Na to me je podsetila rođaka, koja živi u Parizu, i koja je, gle čuda, baš danas, dva puta "naletela" na kontrolu, dok se vozila bez karte. I oba puta, morala je da plati kaznu. Ukupno 130 evra.

Poučena tim iskustvima, a zahvaljujući francuskom broju, kupila mi je kartu, a bar kod poslala elektronski. Vozio sam se mirno i naravno, kao i uvek kada se u gradskom prevozu ima karta, kontrole nije bilo nigde.

Kada se sve sabere i oduzme, iako na mapi sve naravno izgleda bliže, vožnja avionom od Beograda do Pariza, trajala je kraće nego put od aerodroma "Šarl de Gol" do Medona, predgrađa na jugozapadu francuske prestonice, koje autobus broj 289 povezuje sa Bulonjskom šumom, gde se igra Rolan Garos, zbog čega smo uostalom i ovde. Interesantno glavna tema pre početka Rolan Garosa je – Vimbldon. Tačnije, kazna koju mu je dodelio ATP.

Svetska teniska asocijacija odlučila je da jednostavno ne dodeljuje bodove igračima osvojene na ovogodišnjem turniru u Londonu.

Organizatori sa Ol Ingland klaba ostali su pri stavu da ruske i beloruske predstavnike treba isključiti iz takmičenja, te izrazili razočaranja odlukom ATP-a, ali i asocijacije WTA.

Po svemu sudeći, Novak će zbog ovih političkih igara izgubiti 2.000 bodova, ali i prvo mesto, te će ga na listi preskočiti Danil Medvedev i Saša Zverev.

"Ponekad sam u raspoloženju da samo prođem brzo konferenciju za medije sa nekim brzim, standardnim pitanjima, ali ako ima neka vruća i interesantna tema, volim da porazgovaram o tome iako me u timu uvek opominju da bi manje trebalo da govorim o osetljivijim temama. To je nešto na šta su ljudi verovatno navikli, ja nemam dlake na jeziku, pogotovo kada je pravda u sportu u pitanju", rekao je Đoković, koji je, ipak, čekajući zvanično saopštenje, želeo da se uzdrži od komentara.

Srpski as je u subotu odradio trening, sparing partner mu je bio Karen Hačanov, a nakon obaveza, Novak se družio sa velikim brojem okupljenih navijača, fotografisao se i delio autograme.
Prvog dana takmičenja na drugom Grend slemu u sezoni Srbija će imati samo jednu predstavnicu, Olgu Danilović. Nju, 174. na listi, očekuje susret sa 98. teniserkom sveta, Mađaricom Dalmom Galfi, koja ju je savladala u jedinom međusobnom duelu, odigranom prošle godine u Budimpešti. Tada je bilo 6:4, 6:2.

Nedeljnu smenu moraće da odrade i Karlos Alkaras i Saša Zverev. Španac igra protiv Argentinca Huana Londera, dok će prekoputa Nemca biti Austrijanac Sebastijan Ofner.

Ostali naši predstavnici termine svojih mečeva u ponedeljak i/ili utorak saznaće tokom sutrašnjeg dana.

Novak Đoković će igrati protiv Jošihita Nišioke, Miomir Kecmanović se sastaje sa Tomasom Martinom Ečeverijem, Laslo Đere će snage odmeriti sa Ričardasom Berankisom, Dušan Lajović sa Sebastijanom Baesom, dok će protivnik Filipu Krajinoviću biti Rejli Opelka.

Druga naša teniserka u glavnom žrebu, Aleksandra Krunić, na startu Rolan Garosa igra protiv Ruskinje Kamile Rahimove.

Sve zanimljivosti, izjave, detalje pre, tokom i posle mečeva, naročito naših tenisera i teniserki, čitajte na specijalu B92.net.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: