English | Shqip

Proces TV na B92

Projekat unapredjivanja demokratije i sprecavanja korupcije

 
B92SpecijaliLokalni izbori 2004Izbor iz štampe
     
 

utorak 30. 11. 2004. 20:32 CET

Naslovna strana specijala

Galerija fotografija parlamentarnih izbora 2004
Beograd, 06. 10. 2004.
Predsednik pokreta Snaga Srbije Bogoljub Karic na konferenciji za novinare (FoNet)

Analize i komentari

 
 
 

Istraživanja javnog mnjenja

 
 
 

B92 o izborima

Intervjui

Enciklopedija izbora

Izborne vesti

Ko s kim mora | "Danas", 23. septembar
Da je rezultatima lokalnih izbora promenjena politička slika Srbije konstatovano je već u izbornoj noći, dok svi glasovi još nisu bili ni prebrojani. Tadićeva zvezda je u usponu, Koštuničina opet pada, broj sledbenika haškog optuženika Vojislava Šešelja se nije smanjio, a Karićeva stranka nije uspela da ponovi uspeh svog finansijera i osnivača na predsedničkim izborima. Pokazalo se da su Demokratska stranka i radikali dve najjače stranke u Srbiji, dok je DSS dospeo tek na treće mesto.

Kad birači u opštinama stave Koštuničine pristalice tek na treće mesto, postavlja se i pitanje legitimiteta vlade na čijem je čelu tek treći čovek. To, sasvim sigurno, slabi vladu koju predvodi lider DSS, što može, ali i ne mora da iznudi vanredne republičke parlamentarne izbore. Čak i da vanrednih republičkih izbora bude čekaćemo ih bar još nekoliko meseci. Bitno je, valjda, šta će se događati u međuvremenu, a o tome su analitičke procene bile krajnje skromne.

Objektivna analiza pokazuje da to "u međuvremenu" opredeljuje i stvarnu političku scenu Srbije. Nije pravo pitanje ko je jači, a ko najjači. Najjačeg nema. Svako od tih jakih mora da traži saveznika. Jaki u tom traganju ne mogu da se oslanjaju na stranačke i lične afinitete i animozitete, nego moraju da slušaju glas i afinitete birača. Pitanje nije ko s kim hoće, nego ko s kim mora.

U Demokratskoj stranci novi vetrovi duvaju od izbora Borisa Tadića na čelo stranke, a u DSS od opredeljenja da finansijera i simpatizera stranke Zorana Drakulića kandiduju za gradonačelnika Beograda. Ti novi vetrovi, naravno, doprinose približavanju ove dve stranke, ali nisu presudni. Odlučujuća je reč birača. Ni DS ni DSS ne mogu da uđu u koaliciju sa radikalima na lokalnom nivou. Ostaje jedino da Koštunica zaboravi svoja zaklinjanja da neće deliti vlast sa Demokratskom strankom, na šta je, delimično, već pristao posle predsedničkih izbora. I da u opštinama podeli vlast sa strankom Borisa Tadića.
Taj pristanak će, razume se, imati uticaj i na politiku Vlade Srbije, ali i na izbornu kampanju i izborne rezultate novih republičkih izbora, bili oni redovni ili ne.Asimetrija vlasti

23. septembar 2004. | "Politika"


Više potpisa nego glasova

23. septembar 2004. | "Danas"


Račun za kaljevu peć

23. septembar 2004. | "Danas"


Mini-istraživanje: Kako Beograđani ocenjuju osobine kandidata

16. septembar 2004. | "Blic"


Završnica agitovanja za lokalne izbore

15. septembar 2004. | "Politika"


Izborni paradoksi zbog razlika u veličini opština

14. septembar 2004. | "Politika"


Goati: Lokalni izbori biće slični predsedničkim

14. septembar 2004. | Beta


Kako će biti finansirane kampanje za lokalne izbore

15. septembar 2004. | Beta