Balaton, mirno mesto za odmor (bilo nekada)

Ko kaže da Mađarska nema more? Reč je o Blatnom jezeru, odnosno Balatonu, koje je počelo sve više da poprima i epitet ’prestonice zabave’. Ovo je jedno, relativno mlado jezero i najznačajniji centar vodenih sportova u Mađarskoj. Od jutra do mraka panorama jezera ispunjena je raznobojnim jedrilicama, a prosečna dubina je od 3 do 4 metara.

Izvor: Tekst i foto: Mirjana Mihajloviæ

Sreda, 14.03.2012.

14:14

Default images

Još u autobusu je počela efourija i zavladala pozitivna atmosfera. Dugo očekivano putovanje bilo je pred nama... Posle kratkog upoznavanja okoline I predela, naša avantura zvanično je počela. Pravac klub 'Palace' i žurka. Tačnije, više žurki u jednoj. Naime, klub se sastoji od nekoliko nivoa – unutrašnji deo gde počinje zagrevanje I super start, zatim terasa sa koje smo uživali u neverovatnom performansu i otvoreni podijum gde se nastavila zabava. Sve to uz pratnju, najboljih DJ-eva, kako stranih, tako I domaćih koji su posšli sa nama na ovo putovanje. Đuskali smo sa nevidjenom ekipom od više stotina mladih ljudi uz Sevdah baby, The Good Guys, Lady Dee,...
Po svemu sudeći, glasine o noćnom provodu nisu samo prazne priče. Poslednjih nekoliko godina ova destinacija budna je 25 h, sedam dana u nedelji. Zona dobre atmosfere, bogate mašte, i naravno entuzijastičnih ljudi, pretvorila je jezero u centar noćnih dešavanja. Šiofok koji je bio naš grad domaćin, mesto je održavanja jednog od najvećih open air festivala elektronske muzike – Balaton Sound.
Pored žurki i provoda, posetili smo i prestonicu Mađarske, Budimpeštu, gde smo proveli divan dan u razgledanju grada. Sudeći po mnogima, Budimpešta je jedan od najlepših gradova u Evropi. Današnja 'kraljica Dunava' broji više od 2 miliona stanovnika.

Lančani most, koji spaja Budim i Peštu, najveći u svoje vreme u Evropi, Kraljevska palata, brdo Citadela, Vaci ulica, žuta linija metroa – druga najstarija u Evropi, Ribarski bastion samo su neka od mesta koje smo bili u prilici da vidimo u starom Budimu i nasuprost njemu, modernoj Pešti.
Šetnjom kroz široke bulevare stekli smo utisak da je svaka zgrada sigurno značajna. Zatim momenat kada sunce zađe, i polako počinju da se pale sva svetla. Mostovi, oblakoderi, tvrđava – odjednom je sve izgledalo totalno drugačije, blještavo i sjajno.
Naravno, imali smo dovoljno vremena za uživanje u čarima samog jezera. Osim toga što se voda brzo zagreva, pa raduje plivače, ljubitelje surfovanja i jahtinga, ovo jezero je pravo mesto za pecaroše, posebno zato što mogu upecati fogasa, ribu koja živi jedino ovde. Za one neumorne bilo je i mnoštvo dnevnih aktivnosti od sportskih igara pa dnevnih žurki.
Ovo putovanje bilo je obogaćeno i jednim popodnevnim krstarenjem na jezeru, gde smo uživali na suncu.
Usput, mađarski turistički zvaničnici su nam rekli da krstarenje, odnosno brod, postaje sve popularnija alternativa svim fanovima dobrih žurki i neobičnog provoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: