Četvrtak, 21.10.2010.

22:00

Obalom Ženevskog jezera (1)

Cela regija oko Ženevskog jezera nudi razne mogućnosti: grad ili selo, planina ili jezero,”dolce vita” ili “vita sana”. Za svakog ima ponešto. Pozivnica je stalna, samo treba izabrati!

Tekst i fotografije: Ivana Bašić Palković
Izvor: B92

Izvor: B92

Default images

Krenuvši na put u Švajcarsku zadala sam sebi domaći zadatak: da se uverim u jedinstveni kvalitet njihove čokolade, probam nacionalni specijalitet fondue, upoznam čistoću i ured(je)nost, proverim njihovu preciznost, pazarim neki swatch ako bude po povoljnoj ceni, kao suvenir kupim vojnički nožić… I da uživam u onome čega toj srednjoevropskoj državi banaka i franaka ne nedostaje - u prirodi.

Moje odredište je bilo francusko govorno područje, krajnji jugozapad Švajcarske Konfederacije, na samoj granici sa Francuskom, na obali jezera Lac Leman (ili kako ga popularno nazivamo Ženevsko jezero), drugi po veličini švajcarski i jedan od najkosmopolitskijih gradova na svetu… I da budem precizna (k’o švajcarski sat!) grad Ženeva i njegova okolina, udaljena severno od ekvatora 46 stepeni, a od početnog meridijana 6 stepeni na istok.

Ženeva me je dočekala kao neka bogata elegantna dama prepoznatljivog lika, baš kao sa razglednica sa čuvenim vodoskokom, fontanom Jet d’Eau. Osim što krasi promenadu, daje lični pečat prestonici Ženevskog kantona, mami turiste da pune memorijske kartice fotoaparata, ova vodena erupcija (visine do 137 metara) ima i praktičnu primenu; a to je da reguliše pritisak vode u vodovodu i da vrši aeraciju jezera i tako omogućava život jezerskim stanovnicima.

U blizini se nalazi Engleska bašta, predivan park kojeg krasi čuveni Cvetni sat (Horloge fleure). Osim dekorativne funkcije on ima precizan mehanizam i pokazuje tačno vreme. Podaci govore da je unutar njega posađeno 6500 cvetova, te stoga njegov kolorit dobro ide uz zelenu travu kojom je okružen.

U parku sam imala prilike da, pored turista, susretnem i vozače bicikla i rolera, kao i mnoge šetače, a neki od njih su šetali svoje četvoronožne kućne ljubime. Ono što me je oduševilo jeste da nigde ne može da se nađe ni opušak, ni papirić, a kamoli pseći izmet. Čak postoje i posebne kante sa vrećicama (a mogla bih se opkladiti da su biorazgradive!) koje služe samo za “pseću kaku”. Sa ovakvim pozitivnim prizorom susretala sam se još tokom mog boravka na Lemanskom jezeru.
Iako u blizini planina, Ženeva je karakteristična i po tome što se ona nalazi u dolini i ima samo jedno brdašce. A na tom brdašcu, nalazi se staro jezgro i neoklasična katedrala Svetog Petra (Cathedrale St-Pierre). To je protestantska crkva. Unutra se nalazi “kalvinova stolica”, a Kalvin je bio otac verskog učenja tzv. kalvinizma. Čak postoji i priča da je Žan Kalvin i “otac banaka”, jer je, navodno, propovedao da davanje novca na zajam sa kamatom nije smrtni greh… i tako, dok su Feničani izmislili novac, Švajcarci su izmislili banke!

Sa vrha katedrale puca predivan panoramski pogled na grad, a ispod katedrale se nalazi arheološko nalazište. Nedaleko odavde je Muzej reformacije i u parku Parc des Bastions Zid reformacije, horizontalni zid-spomenik koji slavi velike figure protestantisma koje su isklesane na njemu.

Ovo je staro srce grada sa kaldrmisanim ulicama i trgovima Place Bourg-de-Four i Place Neuve, gde se najčešće sreću turisti jer su ovde skoncentrisani: Gradska kuća, Veliki teatar, konzervatorijum, muzej satova Patek Philip, etnografski muzej, muzej savremene umetnosti…

U blizini je i šoping zona; a kako je Ženeva (pre)skupa za nas koji smo jedva skupili novac za ovo putešestvije, ovo može biti i zona razgledanja mnogobrojnih ekskluzivnih prodavnica, najčešće satova i nakita.

Na obali, gde se reka Rona spaja s jezerom, nalazi se jedno malo ostrvce Ile Rousseau - ostrvo najpoznatijeg ženevskog sina, filozofa Žan Žak Rusoa, sa njegovim spomenikom, mali park Ile Port kao i mostovi pont du Mont-Blanc i pont des Bergues. Na ovom mestu nalazi se brana koja je izgrađena još u 16.veku.

Kako Rona izvire iz jezera i deli grad na dva dela, obale su povezane malim mostovima što koči saobraćaj, pa se neretko sreću ljudi na skuterima i biciklama, jer se tako “štedi” vreme, a čuvena maksima kaže da je vreme novac!

No, i turisti mogu da iznajme bicikle. Postoje punktovi u gradu na kojima može besplatno da se iznajmi bicikl uz depozit (50 švajcarskih franaka). Jedan od punktova je i turistički biro nedaleko odavde - Geneva Tourism & Convention Bureau, sa adresom Rue du Mont-Blanc 18. Ovde preporučujem da se besplatno opskrbite mapom grada i raznim brošurama koje mogu da olakšaju snalaženje u gradu, pa čak iako ste se pred put dobro informisali (a preporučujem i sajtove http://www.geneva-tourism.ch/ i http://www.ville-ge.ch/ ).

U nastavku: o novijem delu Ženeve…

O urbanim destinacijama u Evropi čitajte u našem specijalu Evropski gradovi

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: