Život

Sreda, 17.08.2022.

22:03

Putin krenuo Staljinovim metodama da podstiče Ruse: "Oživljavanje prošlosti"

Suočen sa zabrinjavajućim padom populacije, predsednik Rusije Vladimir Putin je oživeo nagradu iz sovjetskog doba, pokrenutu 1944. godine, kako bi podstakao Ruse da povećaju svoje porodice.

Izvor: CDM

Putin krenuo Staljinovim metodama da podstiče Ruse:
Foto:EPA/VYACHESLAV PROKOFYEV / SPUTNIK /

Nagrada "Majka heroina" biće dodeljivana ženama koje rađaju 10 ili više dece, nudeći finansijske podsticaje i društvene pohvale u pokušaju da se podstakne rast stanovništva, piše Vašington post.

Počasnu medalju je prvi ustanovio Josif Staljin u Sovjetskom Savezu i dodelio je oko 400.000 građana, prenose ruski mediji.

Nagrada će građanima Rusije doneti jednokratnu isplatu od milion rubalja (16.500 dolara), nakon što njihovo 10. dete napuni godinu dana – i to samo ako je ostalih devetoro dece preživelo.

Kako je navedeno, rat u Ukrajini nema veze sa medaljom.

Međutim, priznanje iz Staljinove ere prvobitno je pokrenuto kao deo šireg društvenog paketa "pronatističkih" mera preduzetih pred kraj Drugog svetskog rata.

Kristin Rot-Ej, vanredni profesor na Školi za slavenske i istočnoevropske studije Univerzitetskog koledža u Londonu, rekla je Vašington postu da je oživljavanje medalje "očigledno svesni eho staljinističke prošlosti".

Rot-Ej je rekla da je nagrada nastala kada je Sovjetski Savez pokušavao da "planira posleratnu obnovu" i podrži porodice kao "osnovnu instituciju sovjetskog društva".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

13 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

8 h

Podeli: