Zdravlje

Subota, 13.09.2014.

19:48

Na otkrivanje reumatskih bolesti čeka se po godinu dana

Pacijenti u Srbiji nekada čekaju i godinu na dijagnozu reumatske bolesti, pa novi kriterijumi za njeno blagovremeno otkrivanje trebalo bi to vreme znatno da smanje, rečeno je na kongresu Udruženja reumatologa Srbije i Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije koji je održan u Aranđelovcu.

Izvor: Tanjug

Default images

"Zahvaljujući podacima iz registra bolesti, znamo da je potrebno više od godinu dana da se oboljenje otkrije. To je suviše kasno, jer se baš u prvoj godini razviju značajna oštećenja zglobova", rekao je direktor Instituta za reumatologiju Srbije i predsednik Udruženja reumatologa Srbije Nemanja Damjanov.

On je pojasnio da su jasno definisani kriterijumi kako da se rano otkriju reumatske bolesti i da je cilj da se lekari u domovima zdravlja obuče da bolest prepoznaju na vreme, navodi se u saopštenju organizatora.

"Osmislili smo program učenja lekara, više od 3.000 doktora je do sada obuhvaćeno, a imamo nameru da obiđemo sve domove zdravlja u Srbiji" objašnjava Damjanov.

Govoreći o terapiji koju primaju pacijenti u našoj zemlji Damjanov kaže da Srbija ima sve lekove koji se koriste i u svetu i da jedino dostupnost bioloških lekova nije onakva kakva je u većini zemalja u regionu, jer samo dva odsto pacijenata prima tu terapiju.

Reumatizam je na prvom mestu oboljenja u Srbiji, tačnije tri četvrtine stanovnika Srbije boluje od nekog oblika reumatizma. Zapaljenska reumatska oboljenja javljaju se kod mlađe populacije, čak i kod dece, i to su često progresivna hronična oboljenja koja dovode do teškog invaliditeta ukoliko se pravovremeno ne dijagnostikuju i ne leče.

Damjanov je pojasnio da su reumatskim tegobama uglavnom zahvaćeni svi zglobovi, pokretni ili nepokretni, vezivno mišićno tkivo, pa i koža, a kao hronična bolest je izuzetno česta kod starih ljudi.

"Najugroženiji deo populacije je u Vojvodini koja je zbog male nadmorske visine i klimatskih uslova izuzetno pogodno tle za razvoj ove bolesti. Iako hladni i vlažni dani nisu uzrok reumatskih bolesti, znatno pogoršavaju teškoće obolelih. Zato se reumatski bolovi najviše javljaju u jesen i zimu", pojašnjava on.

Reumatska oboljenja mogu da budu toliko teška, da izazovu deformisanje zgloba ili kosti i da pacijent postane skoro nepokretan. Jedno od najtežih reumatskih oboljenja je reumatoidni artritis i u Srbiji taj zdravstveni problem ima oko 35.000 ljudi. U saopštenju organizatora skupa navodi se da je to autoimuna, hronična bolest, koja najviše ugrožava sitne zglobove šaka i stopala, ali može da zahvati i druge zglobove.

Reumatoidni artritis je sistemska bolest, što znači da može, pored zglobova, da zahvati i druge organe, poput bubrega, srca, pluća, a kod dece i oči što može dovesti do slepila.

Nepredvidivog je toka i ako se na vreme ne otkrije i ne leči brzo dovodi do invalidnosti, a povišen je rizik od koronarne arterijske bolesti, infekcije i osteoporoze utiču na skraćenje životnog veka obolelih od te bolesti.

"Da bismo što bolje edukovali pacijente u Srbiji, ove godine smo otvorili nove teme kao što su na primer "Menopauza i artritis", "Planiranje trudnoće u zapaljenskim reumatskim bolestima" i "Psihološka podrška obolelima", zaključila je predstavnica Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije Marija Kosanović.

Foto: sixninepixels / freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

8 h

Podeli: