Ponedeljak, 13.06.2011.

09:42

Osam “novih” kancerogenih materija

Od nedavno se kancerogenim smatra još osam hemikalija, pa je lista takvih toksina sada uvećana na 240 poznatih agenasa.

Izvor: B92

Default images

Svakonevno se izlažemo malim količinama kancerogena: kroz lekove, hranu, sunčevu svetlost, duvanski dim...

Ako strahujete od mogućih posledica, potrudite se da izbegavate namirnce i preparate u kojima se nalaze sledeće hemikalije:

Aristolohična kiselina je aktivni sastojak u nebezbednim biljnim preparatima. Svi proizvodi za koje se sumnjalo da je sadrže zabranjen su nedavno u SAD i zemljama Evropske Unije.

Formaldehid se koristi u izradi širokog spektra proizvoda. Najpoznatiji izvor je dim cigarete. Automobili i kotlovi na drva takođe emituju ovo jedinjenje. Neke tečnosti za čišćenje koje se koriste u domaćinstvu, kao i preparati za ispravljanje kose ga takođe sadrže.

Stiren je jedinjenje od kog nastaje polistiren. Sadrže ga plastične čaše, ali je izlaganje u slučćaju da pijete iz njih minimalno.

Kaptafol je fungicid koji se obilno koristio u poljoprivredi.

Kobalt-volfram karbid (u prahu ili metalu) koristi se za ojačavanje alata od čvrstih metalaa. Najveća mogućnost izlaganja je u fabrikama za izradu takvih oruđa.

Staklena vuna, tačnije, njeni delovi, koji se nalaze u filterima za prečišćavanje vazduga ili izolaciji. Najopasnija je ona koja se koristi u industriji.

O-nitrotulen se koristi u proizvodnji boja. Najčešće s njim dolazimo u kontakt preko zagađenja vazduha i zemlje.

Ridelin je biljno jedinjenje koje se nalazi u flori širom sveta. Greškom se stavlja u biljne lekove i može zagaditi kravlje mleko i meso.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

10 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

15 h

Podeli: