Ponedeljak, 22.04.2019.

15:33

"Pričali su da Jokić nije stvoren za uspeh, pamtim komentare da je prevara"

Košarkaš Denvera Nikola Jokić polako postaje NBA superstar, mišljenje je američkog novinara Džoela Raša u kolumni za magazin "Forbs".

Izvor: Z.K.

AP Photo/Eric Gay

Raš, koji je jedan od boljih poznavalaca prilika u redovima Nagetsa, smatra da srpski centar igrama ove sezone opravdava svaki cent ugovora vrednog 148 miliona dolara.

Jokić i u plej-of seriji pokazuje da su uprava kluba i trener Majk Meloun bili u pravu što igru baziraju na srpskom košarkašu koji iz utakmice u utakmicu beleži sjajan učinak.

"Pričali su kako debitant na poziciji centra u Ol-star meču Nikola Jokić, sa kojim je Denver letos produžio ugovor na pet godina za 148 miliona dolara, nije stvoren za uspeh u fizičkoj, u igri loptom dominantnijoj i odbrambeno orijentisanoj postsezoni", piše Raš i dodaje.

"Pamtim i komentare tipa - prebacio sam da pogledam prevaru Jokića kako ostaje izložen u odbrani naletima čvrste ekipe San Antonija. Svako ko ga je imao na MVP tiketu treba da shvati da nema ništa zabavno u tome da budete neuspešni u 50 odsto svog posla kao igrača", konstatuje Raš.

Svima koji su sumnjali u Jokića i Devner suprotstavlja podatke.

"Kroz sve što Denver uradi, njihov visokisrpski centar je kamen temeljac i njihovo merilo uspeha. Jokić je među najboljim igračima u plej-ofu, vodi u NBA na listi uspešenosti u procentu pobeda kad je bio u igri i u takozvanom VORP-u, u top četiri je po skokovima i asistencijama i na manje je od jedne asistencije od tripl-dabl proseka sa 20,5 poena, 11,8 skokova i 9,3 asistencija po sajtu Basketball Reference. Ako zadrži tu liniju, Jokić će postati tek četvrti NBA igrač u istoriji sa prosekom 20/11/9 u plej-ofu, posle Vilta Čemberlena, Oskara Robertsona dva puta i Rasela Vestbruka", dodao je Raš.

Potom se osvrnuo i na najčešće prizivanu igru u odbrani.

"Aspekat Jokićeve igre koji je najčešće na udaru kritičara je njegova odbrana, alim i ovde, takođe, on je dorastao zadatku. Oldridž iz San Antonija je iz 120 poseda lopte koliko je Jokić bio čuvar na njemu, imao prosek šuta od 42,4 odsto uključujući tu i nula odsto sa linije za tri, u poređenju sa 51,9 u odnosu na ligaški deo sezone", napisao je novinar Forbsa.

Na kraju, zaključak je da Jokić i Denver idu pravim putem.

"Jokić i Denver su ostvarili jednu od najboljih sezona u istoriji franšize i konstantno pokazuju da nisu u pravu svi koji sumnjaju u njih. Dobre su šanse da ih upravo te priče kako su lažni tim ustvari stimulišu i podižu iznad limita. I dobra vest za Denver je da, dok Jokić ide ka zvanju superstara, timk u celini dobija na iskustvu u plej-ofu svakom novom utakmicom. Nije to samo njihov vedar karakter na šta se oslanjaju, već činjenica da su, ili su makar u procesu da postanu nešto zaista ozbiljno", zaključio je Džoel Raš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: