Nova vest
Košarka 74

20.5.2024.

13:13

Partizanova promašena sezona

Kada se minulog leta sklapao tim za sezonu 2023/24, po listi pojačanja činilo se da će Partizan biti spreman za velike domete na svim frontovima.

Dejana Popović
Peđa Milosavljević/Starsport

Osokoljeni sezonom 2022/23, u kojoj je osvojena titula u ABA ligi i kada je malo nedostajalo da se crno-beli nađu na završnom turniru Evrolige, dolaskom zvučnih imena, ambicije u Humskoj bile su najviše.

Pucalo se na sve trofeje, cilj je bio odlazak na F4 u Berlinu, a nekoliko meseci kasnije, kada je došlo povlačenje crte, Željko Obradović i njegova ekipa imali su promašenu sezonu koju će želeti što pre da zaborave.

Završili su je bez ijednog trofeja u svojim vitrinama, cela godina prošla u znaku stvaranja hemije i ekipe i u svemu tome nije se uspelo.

Zbog toga ne treba da čudi što je Crvene zvezda rutinski savladala  crno-bele pred punom Arenom i "metlom" im skinula šampionsku krunu osvojenu prošle sezone u ABA ligi.

Partizanu je tokom cele sezone nedostajala konstantnost, igre toplo-hladno bile su sinonim za izabranike Željka Obradovića, a činjenica je da ove sezone crno-beli nisu imali igrača i lidera na kog mogu da se oslone uvek kada je bitno.

Peđa Milosavljević/Starsport


Treba biti pošten i reći da je sezonu Partizana umnogome odredila i saga sa Nikolom Mirotićem, koji je upravo trebalo da bude igrač oko kog će se graditi tim.

Mirotić je na kraju izabrao milansku Olimpiju, a Partizan je pokušao da dovođenjem Pi Džej Doužera, Frenka Kaminskog, Mateuša Ponitke, Bruna Kabokla i Ognjena Jaramaza napravi respektabilan i kompetitivan tim.

 Najviše se očekivalo od prve dvojice sa prethodne liste, pojačanja iz NBA lige trebalo da nadomeste odlaske Dantea Egzuma i Matijasa Lesora, ali sve to ostala je samo pusta želja.


Doužer i Kaminski nisu bili ni bližu onoga što su akteulni košakaši Dalasa i Panatinakosa pružali u dresu Partizana.

Nije Partizan mogao da se osloni ni na "starosedeoce" Kevina Pantera i Zeka Ledeja, koji su svoju letagričnost najviše pokazali u finalnoj seriji protiv Zvezde - nevidiljivi na tereneu, bez šanse da naprave razliku i povuku crno-bele.

Kada se na sve to doda i da u trećem meču nije bilo Džejmsa Nanelija, koji zbog incidenta i tuče sa Stefanom Lazarevićem nije bio u prilici da pomogne timu, ne čudi što je epilog finala bio je ovakav.

Jer kako je sezona počela, na kraju se tako i završila.

Peđa Milosavljević/Starsport


A počelo je tako što je Partizan izgubio finale Superkupa ABA lige u neizvesnoj završnici protiv Studentskog centra i kada se pogleda sa ove vremenske distance, to je bila prava uvertira za Partizanovu sezonu.

Od želje da se u Evroligi ode koraka napred, dobili smo sijaset izgubljenih utakmica Partizana na jednu loptu, samo jedan blistav period u decembru kada se kreirao niz pobede i na kraju lošiji skor (16-18)  i poziciju (11. mesto) nego u sezoni 2023/22.

Nedovoljno da se uđe u Top 8 i bori za završni turnir i već u aprilu jedan od ciljeva sa starta sezone ostao je neispunjen.


U ABA ligi,  crno-bele su šamarali Zadar, Mega, Igokea, Split i Zadar, a takva nezainteresovanost plaćena je gubitkom domaćeg terena u finalu plej-ofu.

Oscilacija je bilo svugde, samo ne kod navijača Partizana, koji su tokom cele sezone sa istinskom posvećenošću bodrili crno-bele gde god da su igrali.

Zbog svojih pristalica Partizan je poneo epitet najgledanijeg kluba u Evroligi, pa će na kraju to biti jedna od glavnih karata na koju će čelnici tima iz Humske igrati u borbi za mesto u Evroligi sledeće sezone.

Peđa Milosavljević/Starsport



Kada se već priča o narednoj sezoni, vredi spomenuti da čak sedmorici igrača ugovor ističe na leto, među kojima su Uroš  Trifunović, Alen Smailagić, Džejms Naneli, Pi Džej Doužer, Frenk Kaminski, Džejlin Smit i Danilo Anđušić.

Kevin Panter, Ognjen  Jaramaz, Aleksa Avramović, Mateuš Ponitka, Zek Ledej, Bruno Kaboklo i Balša Koprivica imaju ugovore za narednu sezonu, pa ostaje da  vidimo šta će i da li će Obradović, koji će još dve godine sedeti na klupi, napraviti rekonstrukciju tima.

Partizanu je ostala još samo Superliga Srbije, koju igra posle dve godine pauze.

Teško se može reći da to takmičenje može da spase promašenu sezonu, imajući u vidu da trofej domaćeg šampiona ne donosti ništa osim prestiža, a i veliko je pitanje kako će crno-beli izgledati kada borbe za titulu šampiona Srbije krenu.

Sledi dugo leto, gde će Željko Obradović morati dobro da razmisli kojim igračima će dati poverenje u nastavku projekta, koji je započeo 2021. godine.

Podeli:

Komentari 74

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu