Aktuelno 0

20.05.2024.

12:58

Keto dijeta povećava rizik od bolesti srca, raka i dijabetesa tipa 2?

Prema novom istraživanju, ketogena ili keto dijeta uzrokuje nakupljanje oštećenih ćelija u organima miševa, što ukazuje na to da ovaj način ishrane može ubrzati starenje organa.

Izvor: Index.hr

Keto dijeta povećava rizik od bolesti srca, raka i dijabetesa tipa 2?
Sunvic/Shutterstock

Podeli:

Samim tim, povećava rizik od pojave bolesti srca i raka.


U poslednje vreme sve više ljudi, sa ciljem gubitka kilograma, eksperimentiše sa keto dijetom tokom koje se u organizam unosi mali udeo ugljenih hidrata, ali visok udeo masti. S obzirom na to da su dosadašnja istraživanja pokazala različite efekte ovakve ishrane, lekar Dejvid Gius sa medicinskog Univerzoteta UT Health u San Antoniju i njegovi kolege odlučili su da sprovedu testiranje na miševima.

Povećan nivo "zombi" ćelija

Tri nedelje su hranili šest miševa hranom kod koje više od 90 odsto kalorija dolazi iz masti, a manje od 1 odsto iz ugljenih hidrata. Kontrolna grupa glodara je imala standardnu ishranu/dijetu u kojoj je 17 odsto kalorija dolazilo iz masti, a 58 odsto iz ugljenih hidrata.

Naučnici su zatim analizirali uzorke tkiva srca, bubrega, jetre i mozga miševa, tražeći "ostarele" ćelije. Naime, do starenja dolazi kada ćelije postanu previše oštećene za normalno funkcionisanje, ali umesto da umru, ulaze u "zombi" fazu. Odnosno, i dalje se zadržavaju u tkivima, ispuštajući pritom toksine koji podstiču upalu.

Životinje na keto dijeti su u svojim organima imale značajno više ostarelih ćelija u poređenju sa onim na standardnoj dijeti. Na primer, u njihovim je bubrezima u proseku zabeležena četiri puta veća količina markera ćelijskog starenja.

"Iako je ketogena dijeta verovatno dobra, očigledno nije za svakoga"

Nivo senescentnih ili zombi ćelija se povećava sa godinama, a izgleda da bi keto dijeta mogla da ubrza njihovo nakupljanje te starenje organizma. Ovakva ishrana bi stoga mogla i da poveća rizik od bolesti srca, raka i dijabetesa tipa 2.  

Kada su stručnjaci miševima kojima su neko vreme davali keto obroke ponovo uveli standardnu dijetu, smanjilo se starenje ćelija.

"Iako je ketogena dijeta verovatno dobra, očito nije za svakoga. Što je najvažnije, trebate napraviti pauzu", rekao je Gius, a prenosi New Scientist.

Ipak, imunolog Rasel Džons sa Instituta Van Andel u Mičigenu ima određene zamerke.

"Ne znam na koji se način ovi nalazi mogu preneti na ljude. Miševi su jeli ishranu sa 90 odsto masnoće, sumnjam da se ljudi tako hrane", rekao je.

Istraživanje naziva Ketogenic diet induces p53-dependent cellular senescence in multiple organs objavljeno je u časopisu Science Advances.  

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: