Petak, 03.10.2014.

13:05

Kako biste unapredili svoj grad kada biste imali 20 mil. €?

Kada biste na raspolaganje dobili 20 miliona evra, šta biste „popravili“ u svom gradu?

Izvor: Guardian

Default images

Foto: William Cho / Flickr.com

Zelene površine i projekti vezani za očuvanje životne sredine dobijaju najviše glasova građana Pariza, koji sada imaju mogućnost da direktno biraju u šta će se ulagati novac iz budžeta.

En Hidalgo, prva gradonačelnica Pariza, namenila je u tu svrhu pet procenata gradskog budžeta, što iznosi oko 20 miliona evra.

Parižani su mahom glasali za projekte ozelenjavanja grada, poput pravljenja „živih zidova“ od biljaka i „bašta za učenje“. Takođe, novac će biti uložen i za izgradnju novih bazena.

En Hidalgo kaže da će građani imati priliku da odlučuju šta će uraditi s delom gradskog budžeta svake godine sve do 2020. i da je „predala ključeve budžeta Parižanima“.

Glasanje za projekte obavlja se putem interneta, a ovog puta odlučeno je da se 40 zidova u gradu prekrije biljkama, kako bi se stvorila „mikroklima i popravio biodiverzitet“. Projekat je dobio najviše glasova i za njega je izdvojeno dva miliona evra.

Na drugom mestu po broju glasova bio je predlog da se neiskorišćeni delovi grada ubeleže u posebnu mapu, kako bi mogli da se koriste za izložbe, projekcije filmova i društvene događaje, a za njega je izdvojeno 1,5 miliona evra.

Na trećem mestu bio je projekat uvođenja „bašta za učenje“ pored svih obdaništa i vrtića.

Građani su odabrali i projekte poput mobilnih punktova za skupljanje otpada, kako bi se unapredilo recikliranje, zajednički prostori za mlade preduzetnike, zatvaranje ulica u određeno vreme kako bi deca mogla nesmetano da se igraju i nov bazen.

Kada biste vi na raspolaganju imali 20 miliona evra, šta biste unapredili u svom gradu?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: