Četvrtak, 23.09.2021.

13:31

Šta povezuje planinu Jadovnik, kanjon Mileševke i vodopad Sopotnicu?

Ovaj trio je nezabilazan ukoliko se nađete u ovom delu Srbije.

Izvor: B92

Šta povezuje planinu Jadovnik, kanjon Mileševke i vodopad Sopotnicu?
Foto: TO regije Zapadna Srbija

Zapadna Srbija obiluje predivnim prirodnim lepotama, u kojima možete da uživate ukoliko se popnete na jedan od 28 vidikovaca.

Ukoliko zađete u prijepoljski kraj, ne smete da zaobiđete tri zaštićena područja ovog kraja:

Kanjon reke Mileševke

Kanjon reke Mileševke je dug 24 kilometra i predstavlja najjužnije stanište Pančićeve omorike.

Na putu kroz kanjon, možete da vidite i džamiju u Hisardžiku, gde se čuva Kuran star 400 godina, kao i utvrđenje Mileševac.

Gradac, smaragdni biser zapadne Srbije VIDEO

Planina Jadovnik - oaza netaknute prirode

Nakon toga, posetite planinu Jadovnik, posebnu i neodoljivu planinu. Istinsku lepotu netaknute prirode, divljinu i svež vazduh osetićete kad se poponete na najviši vrh ove planine, koji ujedno predstavlja i najveću nadmorsku visinu Prijepoljskog kraja - Katunić 1.734 metra.

Pet planina za miran odmor u Srbiji, među njima i jedna "mistična"

Vodopadi i selo Sopotnica

Selo Sopotnica je nazvano po istoimenoj reci, koja se preko kraških terena sliva preko brzaka, slapova i vodopada do 25 metara visine. Dužina toka reke Sopotnica iznosi 3,5 kilometra.

Ispresecana je brzacima, slapovima i vodopadima, dok je srednji i donji tok reke usekao klisuru koja se proteže do ušća u Lim. Ovo mesto proglašeno je spomenikom prirode.

I vodopadi i selo su smešteni na severozapadnim obroncima planine Jadovnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

21 h

Podeli: