Četvrtak, 15.08.2019.

14:40

Božanstveno tropsko ostrvo čiji najstariji stanovnik ima "samo" 194 godine FOTO

Ostrvo Čangu, koje pripada Zanzibaru, mesto je poznato po nekoliko stvari, a jedna su i džinovske kornjače koje ga nastanjuju.

Izvor: B92, Anadolija, N1

Božanstveno tropsko ostrvo čiji najstariji stanovnik ima
Foto: depositphoto/moizhusein

Iako je na kartama upisano pod imenom Čangu, ostrvo u blizini Zanzibara poznato je i kao Zatvorsko ostrvo ili Ostrvo kornjača.

To egzotično mesto jedno je od nekoliko mesta na svetu na kome žive te ogromne životinje, a od Zanzibara je udaljeno samo nekoliko kilometara.
Naziv Zatvorsko ostrvo dobilo je zbog zatvorskog kompleksa u kojem su bili zatočeni robovi. Objekti, koji su kasnije pretvoreni u muzej i hotel, podsećaju na mračnu prošlost.

Turisti koji na ostrvo prelaze čamcima koriste priliku da iz ruke hrane kornjače. Nadležne vlasti ulažu velike napore u zaštitu ostrva i njegovih stanovnika, pa na oklopu svake kornjače piše i njena starost. Najstarija ima - 194 godine.
Kornjače, koje posetioci tokom dana hrane voćem i povrćem, tokom polaganja jaja se povlače u mirniju sredinu, daleko od očiju javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: