Subota, 25.09.2021.

10:35

Dva fakulteta i pet instituta na jednom mestu: Srbija želi na tržište koje će vredeti više od trilion dolara

Dva fakulteta i pet naučnih instituta trebalo bi da ubuduće budu deo jedinstvene prostorne celine - BIO4 Kampusa.

Izvor: B92.net

Dva fakulteta i pet instituta na jednom mestu: Srbija želi na tržište koje će vredeti više od trilion dolara
Foto: Printskrin/bio4.rs

Reč je Biološkom i Farmaceutskom fakultetu, kao i Institutu za molekularnu genetiku i genetička istraživanja, Centru za održivo upravljanje biresursima i prirodnim produktima PANDA Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković", Institutu za medicinska istraživanja, Institutu za multidisciplinarna istraživanja i delu Instituta za razvoj veštačke inteligencije.

Kako se navodi u opisu projekta, ovaj kampus biće smešten u neposrednoj blizini Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" i novog sedišta Agencije za lekove i medicinska sredstva, sa kojima će činiti jedinstvenu biomedicinsku celinu.

Pored navedenih visokoškolskih i naučnih ustanova, biće izgrađena i ekstenzija Naučno-tehnološkog parka Beograd za razvoj startapa iz BIO4 oblasti, koja će obuhvatiti i Centar za ideje, kao zonu okupljanja istraživača i studenata iz različitih oblasti.

Ovako koncipiran ekosistem će uključiti i Centar za razvojna odeljenja industrije, što će značajno pojačati prisustvo farmaceutskih, biomedicinskih i biotehnoloških kompanija iz zemlje i sveta, dodaje se u opisu projekta.

Kako je predviđeno planskim dokumentom, Kampus će se graditi na površini od oko 7,9 hektara i imaće orijentacioni kapacitet za prihvat hiljadu studenata visokoškolske ustanove i još 300 studenata/korisnika u ustanovama studentskog standarda.

Samo tržište BIO4 oblasti će za nekoliko godina u svetu vredeti više od trilion dolara, a Srbija želi da na tom tržištu bude aktivan učesnik.

Tokom septembra ove godine biće raspisan konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje faze A ovog kampusa, navodi se na zvaničnom sajtu Grada Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: