Kultura

Ponedeljak, 20.04.2015.

11:52

Meril Strip se bori za prava žena u filmu

Oskarovka Meril Strip dala je značajan doprinos novoj inicijativi čiji je cilj promovisanje žena scenarista starijih od 40 godina finansiranjem projekta kojim će biti mentorisano osam scenaristkinja u državi Njujork, piše Gardijan.

Izvor: Tanjug

Default images
Beta / AP Photo/Craig Ruttle

Inicijativa Writers Lab, koje vodi njujorška asocijacija Žene na filmu i televiziji, mentorisaće osam scenaristkinja u jednom izletištu u državi Njujork, a među mentorkama su Đina Princ Bajtvud, autorka komedije "Beyond the Ligts", bolivudski producent Karolina Kaplan i scenarista "Pravne plavuše" Kristen Smit.

Inicijativa je pokrenuta tokom vikenda na Trajbeka festivalu sa ciljem da se razviju odabrani scenariji i usledila je posle prošlogodišnje studije, koja je pokazala da broj žena scenarista u SAD opada sa 17 posto 2009. godine na 15 posto 2014., kao i da su plaćene manje od muških kolega.

Strip će finansirati projekat i tako nastaviti svoju kampanju promovisanja jednakosti u umetnosti i šire. Gardijan podseća da je Strip stojećim ovacijama pozdravila govor Patriše Arket na dodeli Oskara a nedavno je i potpisala otvoreno pismo nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i predsedavajućoj Afričke unije Nkosazani Dlamini Zumi u kojem se poziva na borbu protiv ženskog siromaštva.

Pismo su potpisale i Šeril Sandberg, Bijonse i Rozamund Pajk. Stripova trenuitno snima film "Suffragette" gde igra Emelin Pankurst i to je film o borbi za ženska prava u Britaniji koji je režirala Sara Gavron, a u bioskope stiže krajem oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

10 h

Podeli: