Kultura

Utorak, 30.08.2011.

15:23

Kornelije Stanković dobio bistu

Bista kompozitora Kornelija Stankovića (1831-1865), rad vajara Zorana Maleša, otkrivena je 30. avgusta na uglu ulica Kornelija Stankovića i Đorđa Vajferta u Beogradu, povodom obeležavanja 180 godina od njegovog rođenja.

Izvor: Beta

Default images

Bistu su otkrili predsednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović i direktorka Muzikološkog instituta SANU Danica Petrović, a postavljanje biste realizovali su opština Vračar, Udruženje kompozitora Srbije i Društvo za ulepšavanje Vračara.

Branimir Kuzmanović je prilikom otkrivanja biste rekao da ukoliko želimo bolji život, moramo da se osvrćemo na tradiciju i kulturnu baštinu.

Kuzmanović je Beograđanima poželeo što više ovakvih događaja.

Danica Petrović je govorila o kompozitoru Korneliju Stankoviću i istakla da se on nikada nije stideo da peva na srpskom jeziku i da našu muziku predstavlja u svetu.

"Mi imamo i Mokranjca, koji je učio od Kornelija Stankovića, što je i sam Mokranjac rado priznavao", rekla je ona.

Bista je otkrivena na dan kada se obeležava 180 godina od njegovog rođenja (30. avgusta 1831. u Budimu).

Kornelije Stanković je bio prvi školovani srpski muzičar, pijanista, kompozitor i horovođa, a poseban značaj ima njegova delatnost na zasnivanju i obradi narodnog crkvenog pojanja.

Osnivač je novog nacionalnog pravca u srpskoj muzici, a značajan je i njegov doprinos da se strani kompozitori zainteresuju za našu kulturu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: