Kultura

Sreda, 23.03.2011.

10:39

Vujica Rešin Tucić u MSUV

Danas, 23. marta, u 19 sati se u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, otvara retrospektivna izložba radova jednog od istaknutih pripadnika i protagonista jugoslovenske neoavangarde, Vujice Rešina Tucića.

Izvor: B92

Default images

Vujica Rešin Tucić je rođen 1941. godine u Melencima, a umro je 2009. godine u Novom Sadu. Bio je jedan od najistaknutijih pripadnika jugoslovenske neoavangarde šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog veka, “Nova umetnička praksa“. Rešin Tucić je stvarao kao pesnik i pisac, vizuelni umetnik, urednik, esejista i polemičar. Objavio je 12 autorskih knjiga i osmislio niz subverzivnih umetničkih predstava širom Jugoslavije, a bio je i jedan od osnivača novosadskih umetničkih grupa “Januar“ i “Februar“, i “Atentat“.

Upravo zbog niza subverzivnih i provokativnih umetničkih poduhvata, koje je tadašnji režim shvatao kao podrivanje društvenog poretka, Vujica Rešin Tucić je marginalizovan, zbog čega je nekoliko godina proveo živeći u teškim uslovim, zajedno sa svojom porodicom stanujući u jednoj sobi Samačkog hotela. Pored toga je osuđen i na 12 godina zatvora, zbog "problematičnih" stihova.
Vujica Rešin Tucić je bio i suosnivač jednog od najznačajnijih avangardnih glasila na jugoslovenskom prostoru – “Adresa“, a uređivao je i časopise “Polja“, “Ulaznica“, “Dalje“ i novi vojvođanski časopis za umetnost i književnost, “Tisa“.

Pored toga bio je pokretač i predavač u književnoj školi Tradicija avangarde (iz koje je nastala umetnička grupa Magnet), koju je osnovao Fond za otvoreno društvo iz Beograda i koja je radila od 1993. do 1995. godine. Uz to je bio i organizator višejezičkog književnog antiratnog karavana, “Pod granom oraha“, koji je 1994. godine podržao Fond za otvoreno društvo iz Novog Sada.

Kao književnik i vizuelni umetnik, Vujica Rešin Tucić je dobio i nagrade Vasko Popa, Pečat varoši sremskokarlovačke i Nagradu Paja Marinković Adamov.

Na retrospektivnoj izložbi biće predstavljen kompletni vizuelni roman Vujice Rešina Tucića, "Struganje mašte", kao i njegovi autorski filmovi i opsežna dokumentarna građa koja svedoči o njegovom obimnom stvaralaštvu.

Pitanju postojanja je Vujica Rešin Tucić posvetio poslednje godine svog života, pripremajući antologiju poezije o postojanju, pod naslovom “Kolektivni oblak”.

Autor i kustos izložbe je Nebojša Milenković, a Izložba u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine trajaće do 20. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

21 h

Podeli: