Kultura

Ponedeljak, 07.06.2021.

13:49

Netfliks, Lajonsgejt i HBO sve više snimaju u Hrvatskoj - u čemu je štos?

Hrvatska je, kako pišu strani mediji, postala jedna od najpopularnijih svetskih lokacija za snimanje, a 2021. mogla bi da postane jedna od najaktivnijih godina.

Izvor: index.hr

Netfliks, Lajonsgejt i HBO sve više snimaju u Hrvatskoj - u čemu je štos?
Foto: Profimedia

O tome govore i statistički podaci objavljeni u maju, prema kojima je najavljeno da će se ove godine u Hrvatskoj snimati 20 stranih projekata.

Jedan od njih je špijunska serija "Dosije čempres" koja se u Zagrebu, Rijeci i Splitu snima od kraja aprila do sredine juna. Scenario je napisao Džon Hodž, koji je radio na filmovima "Trejnspoting" i "Plaža", a Džejms Votkins, tvorac serija "Mekmafija" i "Crno ogledalo", režiraće svih šest epizoda.

"Nakon izvrsnih iskustava s Mekmafijom, vraćamo se u Hrvatsku zbog serije Dosije čempres, koju će snimati isti reditelj. Ponovo ćemo iskoristiti hrvatske lokacije, koje će u seriji zameniti čak sedam različitih država", govori producent serije Pol Riči. Osim toga, Netfliks je u Hrvatskoj snimao delove kriminalističke serije "Klark", Šveđani snimaju seriju "Hamilton" - snimana je na više od 30 lokacija, a u manjim ulogama će se pojaviti i hrvatski glumci, dok su se Britanci odlučili za Opatiju, Rovinj i Lovran, gde snimaju svoju šestodelnu seriju "Hotel Portofino".

"Hrvatska se pokazala kao jako svestrana zemlja što se tiče lokacija, geografske raznolikosti i arhitekture, a iskustvo ekipe i lokalnih kreativaca pokazalo se neprocenjivim", rekao je izvršni producent Volter Luzolino.

Holandsko-belgijsko-hrvatska koprodukcija, film "Crossing", takođe se snima na ovim prostorima tokom maja i juna. Iako je radnja smeštena u Maroku i Španiji, sve scene se snimaju u Hrvatskoj.

Podsetimo, Lajonsgejt je prošle godine dovršio snimanje novog filma Nikolasa Kejdža "The Unbearable Weight of Massive Talent", koji je sniman u okolini Dubrovnika sa ekipom od nešto više od 400 članova.

U periodu pre početka pandemije, u Hrvatskoj su lokacije pronašle romantična drama "Bliss" sa Salmom Hajek i Ovenom Vilsonom, hvaljena HBO-ova serija "Naslednici", kao i nastavak akcione komedije "The Hitman's Wife's Bodyguard" sa Salmom Hajek, Rajanom Renoldsom i Samjuelom L. Džeksonom u glavnim ulogama.
"Hrvatska je predivna za snimanje. Ekipa je fantastična i ne gube vreme na gluposti. Tehničari su talentovani i ništa im nije problem. Nude samo rešenja", rekao je Met O'Tul, producent filma "The Hitman's Wife's Bodyguard", koji je većim delom sniman u Rovinju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

10 h

Podeli: