Sreda, 29.10.2014.

10:13

Republika Srpska se sprema za ebolu

Zdravstveni sistem u Republici Srpskoj podiže mere bezbednosti zbog ebole na viši nivo, a u edukaciju i obuku uključene su sve relevantne institucije.

Izvor: Tanjug

Default images

Današnje "Nezavisne novine" pišu da je prva obuka održana je juče u Banjaluci za zdravstvene radnike te oblasti, a sprovode je entitetski Institut za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, uz učešće pripadnika policije, Civilne zaštite i drugih institucija.

Nadležni tvrde, navodi banjalučki dnevnik, da je rizik da se zarazna bolest, od koje je u svetu umrlo na hiljade ljudi, pojavi na prostorima Srpske i dalje jako nizak, ali da treba biti oprezan.

"Pripremili smo čitav set dokumenata i preporuka kako za zdravstvene ustanove, tako i za one koje bi mogle biti uključene u zbrinjavanje ove karantinske bolesti, uključujući Graničnu policiju, Civilnu zaštitu, Inspektorat i druge", precizirala je specijalista epidemiolog iz Instituta za javno zdravstvo RS Nina Rodić Vukmir.

Jedna od mera u slučaju borbe protiv ebole je karantin, koji se nalazi u delu Infektivne klinike Kliničkog centra u Banjaluci, gde će medicinsko osoblje raditi u tri smene, a predviđeno je da osobe za koje se sumnja da su zaražene u njemu borave 21 dan, s obzirom na to da toliko traje period inkubacije virusa.

"Ukoliko se kod osobe razviju simptomi koji liče na ebolu, ona će biti hospitalizovana i stavljena u izolaciju, nakon čega će biti izvršena dijagnostika koja se može raditi samo u banjalučkom Kliničkom centru", objasnila je Rodić Vukmir.

Inače, oni koji putuju u Republiku Srpsku, a dolaze iz zemalja u kojima je ebola registrovana, stavljaju se pod medicinski nadzor koji su za sada prošle tri osobe, dok se jedna iz zapadne Afrike trenutno nalazi u njemu.

Epidemiolog Janja Bojanjić podsetila je da su simptomi ebole povišena temperatura iznad 38 stepeni i da jako liče na grip - kostobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, drugi ili treći dan javljaju se povraćanje i proliv u čijem se sadržaju nalazi krv, javljaju se i osipi, a smrt nastaje u proseku od 10 do 12 dana.

Da je banjalučki aerodrom spreman da odreaguje ukoliko bi zaraženi putnik izašao iz aviona listu je potvrdio rukovodilac Službe bezbednosti vazdušnog saobraćaja u "Aerodromima RS" Duško Bunić.

"U saradnji sa Domom zdravlja Laktaši i Institutom za javno zdravstvo RS izabrana je prostorija na aerodromu u koju bi se pacijent smestio, a imamo svoju medicinsku službu i zaštitnu opremu", naveo je Bunić i dodao da su za putnike koji se nalaze u avionima nadležne avio-kompanije, s kojima postoji dobra saradnja.

Kako su pojasnili u Institutu, ebola se prenosi direktno i telesnim tečnostima, kontaktom s umrlom osobom, a virus može da se nađe i u spoljašnjem prostoru, na javnim površinama, instrumentima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

10 h

Podeli: