Subota, 03.05.2014.

17:38

Keri i Lavrov za veću ulogu OEBS-a

Ministri spoljnih poslova Rusije i SAD Sergej Lavrov i Džon Keri danas su se u telefonskom razgovoru založili za veću ulogu OEBS-a u Ukrajini.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Kako prenosi ruska agencija Itar tass, Lavrov je zatražio od Kerija da SAD iskoriste svoju uticaj i nateraju režim u Kijevu koji je, kako se kaže, pod patronatom Vašingtona i koji je objavio rat sopstvenom narodu, da odmah obustavi borbene operacije na jugu i istoku Ukrajine, povuče trupe i oslobodi uhapšene demonstrante.

Lavrov je istakao da je značajno da OEBS iskoristi svoje kapacitete i utiče na režim u Kijevu da se pridržava Ženevskog sporazuma i pokrene nacionalni dijalog u zemlji, prvenstveno o ustavnoj reformi, prenela je ruska agencija.

Prema rečima američkog državnog sekretara Džona Kerija, on i Lavrov su se saglasili da obojica razgovaraju sa predsedavajućim OEBS Didijeom Burkhalterom o tome kako bi OEBS mogao da "ima veću ulogu u posredovanju radi deeskalacije" u Ukrajini.

"Obojica ćemo izneti ideje kako to da se uradi, bez ikakvih obećanja o tome šta te mogućnosti mogu da proizvedu. Na kraju smo potvrdili našu podršku OEBS-u", rekao je Keri novinarima u Kinšasi, preneo je Rojters.

On je takođe pozdravio oslobađanje vojnih posmatrača OEBS danas, ali je dodao da je za deeskalaciju krize neophodno učiniti više koraka.

A Lavrov je danas obavio i telefonski razgovor sa predsedavajućim Organizacije za evropsku bezbednost i saradnje (OEBS) Didijeom Burkhalterom. Oni su pozvali na hitan prekid vatre u Ukrajini i apelovali na sve strane da u potpunosti poštuju sporazum iz Ženeve od 17. aprila, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

U telefonskom razgovoru, Lavrov i Burkhalter su se, takođe, saglasili da iskoriste potencijal OEBS-a za otpočinjanje realnog i ravnopravnog dijaloga između vlasti u Kijevu i predstavnika jugoistoka Ukrajine, preneo je Itar-tass.

Lavrov je pozvao OEBS da utiče na Kijev kako bi obustavio vojnu operaciju na jugoistoku Ukrajine.

"SAD zadovoljne oslobađanjem posmatrača OEBS-a"

Državni sekretar SAD rekao je da su SAD "zadovoljne" oslobađanjem vojnih posmatrača OEBS-a u Ukrajini, ali je pozvao Rusiju da učini više da smiri tenzije u toj zemlji.

Keri je ovo izjavio novinarima po dolasku u Kinšasu, glavni grad Konga.

On je rekao da je važno da Rusija uskrati podršku separatistima koji su zauzeli državne zgrade u desetak gradova u istočnoj Ukrajini.

Takođe je upozorio na mogućnost daljeg zaoštravanja zapadnih sankcija Rusiji pošto ima naznaka da ona nastavlja da se meša u
Ukrajini.

Po navodima Kerija, on i Lavrov su razgovarali o nasilju u Odesi, na jugu Ukrajine, gde je 46 ljudi poginulo juče u požaru koji je izbio tokom sukoba provladinih snaga i njihovih protivnika, i rekli da sve mora da se učini da se nasilje okonča.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

10 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

15 h

Podeli: