Petak, 31.05.2013.

15:28

Fakulteti: Nema informatora o radu

Obaveza visokoškolskih ustanova da objavljuju uredno ažurirane Informatore o radu daleko je od zadovoljavajuće, saopštio je Šabić.

Izvor: Tanjug

Default images

U saopštenju se ističe da je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić razgovarao sa rektorom Univerziteta u Beogradu Vladimirom Bumbaširevićem i predstavnicima fakulteta o problemima u ostvarivanju prava na slobodan pristup informacijama u visokoškolskim ustanovama.

Glavna tema razgovora bila je potreba i obaveza da visokoškolske ustanove studentima, zaposlenima iz svoje sredine, ali i najširoj javnosti obezbede što više informacija o svom radu.

Objavljivanje Informatora o radu na zvaničnim elektronskim prezentacijama sa odgovarajućom i uredno ažuriranom sadržinom je obaveza utvrđena Zakonom i precizirana odgovarajućim Uputstvom koje je Poverenik za informacije doneo.

Ova obaveza se, kako se podseća, odnosi i na državne i na privatne visokoškolske ustanove po osnovu činjenice da su nosioci javnih ovlašćenja.

Objavljivanje Informatora, odnosno elektronska komunikacija uopšte, su, kako je navedeno, primereni vremenu u kome živimo.

"A što brže, kvalitetnije i ažurnije objavljivanje informacija o radu, a pogotovo o raspolaganju javnim i studentskim novcem i resursima, nije samo dobar način da visokoškolske ustanove daju doprinos kako afirmaciji ideje transparentnosti kao efikasnog mehanizma za borbu protiv korupcije na svim nivoima, nego i jedan od najboljih načina na doprinesu i sopstvenom ugledu i autoritetu", navodi se u saopštenju.

U saoštenju je današnji razgovor ocenjen kao pozitivan i ohrabrujući uz uveravanja da su fakulteti Univerziteta u Beogradu, nakon ranijeg upozorenja, već počeli preduzimati potrebne mere radi urednog izvršavanja obaveze objavljivanja Informatora o radu.

U saopštenju se podseća da je pre izvesnog vremena na adrese svih visokoškolskih ustanova u Srbiji stiglo upozorenje da je propuštanje ove obaveze kažnjiv prekršaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

10 h

Podeli: