Petak, 05.06.2009.

10:50

Negotin: Deponija s opasnim otpadom

Deset miliona tona opasnog otpada iz Industrije hemijskih proizvoda Prahovo kod Negotina ekološki je problem koji već decenijama niko ne rešava.

Izvor: B92

Default images

Deponija se prostire na površini od 56 hektara i jednim svojim delom nalazi se i na obali Dunava. Predstavnici ekoloških društava u Negotinu smatraju da je otpad zbog svog sastava ne samo kancerogen već i radioaktivan, dok u IHP-u negiraju te tvrdnje.

Više od osam miliona tona fosfogipsa i oko dva miliona tona piritne izgoretine koji se dobijaju kao nusproizvod u proizvodnji veštačkog đubriva u industriji hemijskih proizvoda u Prahovu, više od 40 godina skladišti se na deponiji u blizini Negotina.

Deponija se danas prostire na 56 hektara, a ekolozi tvrde da je u pitanju kancerogen i radioaktivni otpad.

Rešenjem gradskog zavoda za zaštitu zdravlja Beograd iz 2005. otpad iz IHP-a okarakterisan je kao opasan, ali u u fabrici u Prahovu, koja je pre godinu i po dana privatizovana, tvrde da nema govora o tome da je i radioaktivan.

U fabrici kažu da je akcionim planom koji pripremaju predviđeno rešenje problema osam miliona tona fosfogipsa, a da je problem dva miliona tona piritne izgoretine rešen, pošto je potpisan ugovor sa, kako kažu, jednom kompanijom koja se obavezala da će otrovni pirit ukloniti sa deponije u narednih 10 godina. Ekolozi procenjuju da je sa deponije za poslednjih 40 godina zbog čestih vetrova rasejano više od 40.000 metara kubnih otrovnog pirita po njivama u Negotinskoj krajini.

Ove procene u IHP-u nisu želeli da komentarišu.

Deponija, nažalost, nije i jedini problem lokalnog stanovništva.

Zbog čestih pucanja cevi koje na putu od fabrike do deponije prolaze kroz njive i oranice i izlivanja enormnih količina fosfogipsa na zemljište, podneta je i prijava republičkoj ekološkoj i poljoprivrednoj inspekciji koja je obišla teren i čije se rešenje očekuje u toku sledeće nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: