Nedelja, 02.11.2008.

17:15

Razgovori o Nagorno-Karabahu

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev razgovarao je sa predsednicima Azerbejdžana i Jermenije o konfliktu oko otcepljene azerbejdžanske enklave Nagorno-Karabah.

Izvor: Tanjug

Default images

Tripartitni sastanak se održava u zamku Majndorf u okolini Moskve, a organizovan je na incijativu ruskog predsednika tokom njegove posete Jermeniji 20. i 21. oktobra. Nagorno-Karabah je deo Azerbejdžana pretežno naseljen Jermenima.

Kancelarija ruskog predsednika smatra da su "razgovori sazvani kako bi imali važnu ulogu u jačanju regionalne stabilnosti i bezbednosti, posebno u svetlu nedavne krize na Kavkazu i da potvrde posvećenost obe strane u konfliktu da postignu sporazum mirnim političkim sredstvima", izjavio je neimenovani zvaničnik Kremlja za agenciju Itar-Tas.

Ruski zvaničnik je istakao da se pozicija Rusije kada je reč o rešavanju pitanja Nagorno-Karabaha "ne zasniva na nametanju nekakve spoljne formule učesnicima konflikta", s obzirom da "glavna odgovornost za konačni izbor treba da leži na samim Azerbejdžancima i Jermenima".

Pregovori o mirnom rešavanju konflikta oko Nagorno-Karabaha traju od 1992. godine u okviru Grupe Minsk OEBS, čiji su kopredsednici Rusija, SAD i Francuska.

Azerbejdžan insistira na očuvanju svoje teritorijalne celovitosti, dok Jermenija štiti interese nepriznate republike, koja nije učesnik u pregovorima, podseća agencija RIA Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: