Utorak, 26.06.2007.

11:54

Bolničarke štrajkuju glađu

Bolničarke koje su blokirale kancelariju premijera Poljske stupile u štrajk glađu.

Izvor: Beta

Default images

Tri od četiri bolničarke koje već danima okupiraju kancelariju premijera Poljske Jaroslava Kačinjskog počele su noćas štrajk glađu pošto premijer odbija da se s njima sretne i razgovara o povišicama u zdravstvu.

Pre osam dana demonstracijom ispred zgrade vlade poljske bolničarke pridružile su štrajku poljskih lekara za veće plate i poboljšanje uslova rada u zdravstvu, koji traje duže od mesec dana.

Od pedesetak bolničarki ispred zgrade, njih četiri su tada iskoristile to što su puštene u kancelariju da odsutnom premijeru predaju peticiju i od tada odbijaju da je napuste, dok se ispred zgrade u protestu smenjuju bolničarke iz cele Poljske.

Premijer i njegovi činovnici pretili su bolničarkama da će podneti krivične prijave, molili ih da ne okupiraju kancelariju premijera u vreme ključnog samita Evropske unije, blokirali im mobilne telefona i zabranjivali da bolničarkama budu uneti paketi s hranom, lekovima i higijenskim potrepštinama.

Broj šatora u kojima borave bolničarke proširilo se sa nekoliko na 150, a u njima se smenjuje oko 2.000 ljudi. Uz bolničarke i lekare, tu su rudari i učitelji, a Varšavljani im donose hranu i piće.

"To što neko nije pojeo večeru još nije štrajk glađu, o njemu možemo da govorimo tek za dva-tri dana", rekao je jutros nacionalnom radiju Kačinjski, koji optužuje bolničarke i lekare da njihov protest organizuje opozicija s ciljem obaranja vlade.

Kačinski navodi da je s bolničarkama i lekarima spreman da razgovara tek kada napuste njegovu kancelariju, ali unapred upozorava da u budžetu za ovu godinu za njihove zahteve nema novca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

21 h

Podeli: