Totalni kolaps: Traži se vanredno stanje, okrivljuju Srbiju, a stiže i stručnjak iz Nemačke

Zbog energetske krize traži se da kosovski premijer proglasi vanredno stanje. Deo Prištine više od 24 h bez struje. Optužbe pljušte.

Izvor: B92, Kosovo online

Petak, 24.12.2021.

11:40

Totalni kolaps: Traži se vanredno stanje, okrivljuju Srbiju, a stiže i stručnjak iz Nemačke
Ilustracija, foto: EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

Poslanik Demokratske partije Kosova Ferat Šalja pozvao je danas kosovskog premijera Aljbina Kurtija da proglasi vanredno stanje zbog energetske krize i da razreši deo kabineta zaduženog za energetski sektor.

Šalja na sednici skupštine privremenih prištinskih institucija naglasio da je tzv. Kosovo u dubokoj energetskoj krizi i da su posledice ozbiljne u svim oblastima, prenosi Kosovo onlajn. "Mi smo ušli u krizu, ali nemamo podatke o tome kada i kako ćemo izaći iz ove krize. Kako i koliko će se građani nositi sa ovom situacijom u zimskoj sezoni? Vlast nije uradila svoj posao", dodao je Šalja.

S druge strane, politički analitičar i predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore na Kosovu Iljir Ibrahimi kaže da bi se energetska kriza lakše prevazišla da kosovska vlada nije ignorisala ranija upozorenja koja su nagoveštavala tu pretnju.

"Da će doći do energetske krize neki od nas su upozoravali pre nekoliko meseci. Ono što smo tražili, a što je trebalo da urade nadležne institucije na čelu sa vladom, jeste da se preduzmu mere da se ova kriza lakše prevaziđe. Ne sumnjam da bi ova kriza bila lakše prevaziđena da su se ovi pozivi shvatili ozbiljno, i da je od tada počelo da se razmišlja i da se planira. Ali, nažalost, ne da upozorenja nisu shvaćena ozbiljno, nego su ignorisana i ismejana", naveo je Ibrahimi na Fejsbuku.

On je naveo da danas kosovske porodice moraju da objasne svojoj deci da se sveće ne koriste samo za rođendanske torte i upozorio da je energetska kriza tek počela i da će se produbljivati i pogoršavati.

"Zašto? Jer pet meseci ništa nije urađeno uprkos brojnim pozivima i apelima da počne da se razmišlja i planira", rekao je Ibrahimi.

"Prozvana" ministarka: Kriva je Srbija

Ministarka ekonomije Artane Rizvanolli smatra da na energetsku krizu na Kosovu utiče i činjenica da "Srbija blokira energetske vodove i da to stvara opterećenja u energetskom sistemu i u drugim zemljama u regionu, kao što su Severna Makedonija i Albanija".

"Srbija je blokirala energetski vod između nas i to nije nešto novo. Ipak, u ovako kriznoj situaciji to dodatno pogoršava situaciju. To uzrokuje opterećenje mreža i u drugim zemljama. Još smo ograničeniji u kupovini energije, pa često nemamo izbora osim da kupujemo po visokim cenama", izjavila je Artane Rizvanoli na konferenciji za novinare.

Nemački stručnjak za energetiku u nedelju stiže na Kosovo

Direktor Kosovske energetske korporacije Nagip Krasnići izjavio je kasno sinoć da će u nedelju na Kosovo doputovati nemački stručnjak koji će pomoći da se popravi turbina u bloku B2 bloka "Kosovo B", a njegov dolazak najavio je i premijer Aljbin Kurti pre sedam dana, kada je posetio KEK, prenosi Reporteri.

"U kontaktu smo sa firmom koja proizvodi turbinu i očekujemo da pošalju svog stručnjaka. U nedelju će taj stručnjak biti u KEK i mi ćemo tada da utvrdimo stepen oštećenja i znaćemo koliko je vremena neophodno da otklonimo kvar. Postoji preliminarna procena da očekujemo da će se B2 vratiti u rad negde oko 20. januara", izjavio je Krasnići.

Krasnići je najavio i da će restrikcije za sada biti sprovođene tako da će građani dva sata biti bez struje, a osam sati će imati električnu energiju. Međutim, najavio je moguće pooštravanje mera.

Ipak, delovi Prištine su bili bez struje više od 24 časa, što je izazvalo totalni kolaps i proteste građana.

Restrikcije i na severu

I građani na severu Kosova od danas će dva puta na dan ostajati bez struje u trajanju od po dva sata i to ujutru od 8 do 10 sati i popodne od 16 do 18 sati.

Koordinator dispičerske službe Sever Zoran Obradović potvrdio je za Kosovo onlajn da su restrikcije struje počele danas i na severu Kosova.

"Dvočasovne restrikcije su na snazi na severu Kosova i to u terminu od 8 do 10 sati kao i poslepodne od 16 do 18 sati. Trenutno imamo i sitnih kvarova. U naselju Bošnjačka mahala je pregoreo kabl i uskoro se očekuje da se i u tom delu normalizuje snabdevanje", potvrdio je Obradović.

Po njegovim rečima, restrikcije su nuvedene kako bi se rasteretile kosovske elektrane.

"Kompletan sever je obuhvaćen gde je skinuto 90 posto snage da bi se rasteretile kosovske elektrane. Što se tiče toga da li će biti nastavljene restrikcijame u dužem periodu, znaće se više tokom sutrašnjeg dana", rekao je Obradović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: