Svet 0

03.05.2024.

14:30

Ursula fon der Lajen u ponedeljak u Parizu na sastanku s Makronom i Sijem

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u ponedeljak će boraviti u Parizu kako bi učestvovala na trilateralnom sastanku sa predsednicima Francuske i Kine Emanuelom Makronom i Si Đinpingom, saopštila je danas portparolka Komisije Arijana Podesta.

Izvor: Tanjug

Ursula fon der Lajen u ponedeljak u Parizu na sastanku s Makronom i Sijem
Profimedia

Podeli:

Podesta je, na brifingu za novinare u Briselu, na pitanje da li će sastanku prisustvovati i drugi evropski lideri, poput nemačkog kancelara Olafa Šolca, rekla da je predsednicu EK pozvao Makron i da nije na njoj da komentariše da li će drugi lideri biti prisutni.

"Ne mogu da prejudiciram koje su teme o kojima će se razgovarati, ali jasno je da postoji nekoliko ključnih pitanja koja su od vitalnog interesa za EU i koja se tiču njenih odnosa sa Kinom, posebno rat protiv Ukrajine kao opšta tema, aktuelna geopolitička situacija i, naravno, trgovinski i ekonomski odnosi su visoko na agendi", navela je Podesta.

Ovo nije prvi put da će sastanak biti održan u ovom formatu, navela je Podesta i podsetila da su Makron i Fon der Lajen boravili u poseti Kini u aprilu prošle godine.  

Si će u nedelju doputovati u Francusku na tri dana, a potom će obići Srbiju i Mađarsku.

Briselski portal Politiko pisao je u četvrtak o privatnoj večeri Makrona i Šolca, koja je trebalo da bude održana sinoć u Parizu, i na kojoj bi dvojica lidera trebalo, prema navodima Politika, da razgovaraju o EU i politici prema Kini, uoči posete Sija Evropi.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: