Ponedeljak, 30.11.2020.

10:50

Istovremene eksplozije pogodile tri grada u Maliju

Simultani napadi izvršeni su danas na tri grada u severnom Maliju - Kidal, Gao i Menaka.

Izvor: Beta/AP

Istovremene eksplozije pogodile tri grada u Maliju

Napadi su izvršeni na vojne kampove gde su smeštene međunarodne snage, javili su stanovnici i zvaničnik UN.

Stanovnik Kidala Sulejman Ag Mohamed Ali rekao je da je čuo više od 10 eksplozija iz pravca kampa mirovnih snaga UN i vojnika iz francuske misije Barkan.

Jedan zvaničnik UN potvrdio je da su izvršeni napadi na tri grada i rekao da su rakete pale jutros na kamp u Kidalu i istovremeno su bili slični napadi u mestima Gao i Menaka.

Za sada nema drugih detalja o napadima.

Ni jedna grupa nije preuzela odgovornost za simultane napade ali oni liče na napade ekstremističkih grupa vezanih za Al Kaidu koji sprovode napade u severnom i centralnom Maliju.

Česti su napadi na kampove medjunarodnih snaga u toj zemlji ali ovo je prvi put da su skoro istovremeno napadnuti gradovi udaljeni nekoliko stotina kilometara jedan od drugog, što je znak sposobnosti koordinacije ekstremističkih grupa u Maliju.

Francuske snage u okviru misije Barkan deluju na području Malija od 2014. Predsednik Francuske Emanuel Makron i lideri Grupe pet zemalja Sahela, koju čine Mali, Niger, Burkina Faso, Mauritanija i Čad, postigli su dogovor o planu borbe protiv džihadista u tom delu Afrike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: