Ponedeljak, 23.09.2019.

11:44

Ministar: Unesko ne može da pere ruke od čuvanja srpskog nasleđa na KiM VIDEO

Ministarstvo kulture i medija nastaviće da se zalaže protiv učlanjenja tzv. Kosova u Unesko, izjavio za TV Prvu ministar kulture Vladan Vukosavljević.

Izvor: Tanjug, Prva

Ministar: Unesko ne može da pere ruke od čuvanja srpskog nasleđa na KiM VIDEO

Ministar je rekao da je za 22. oktobar je zakazana sednica Skupštine Unesko-a u Parizu, na kojoj se očekuje da će Priština podneti zahtev za učlanjenje u tu organizaciju, a na kojoj Srbija treba da obnovi članstvo u Izvršnom odboru Unesko-a u naredne četiri godine.

Kako je naveo, Vukosavljević će se u Parizu sastati sa direktorkom Unesko-a Odri Azulejom kojoj je, kako je podsetio, nedavno poslao pismo u kojem ju je obavestio o situaciji na Novom Brdu.

''Dobio sam kurtoazan odgovor da će Unesko u skladu sa svojim nadležnostima voditi računa, ali to nije dovoljno i mi ćemo se sresti 22. oktobrta u Parizu. Takođe, na marginama skupštine, imaću susrete i sa drugim funkcionerima Unesko-a'', rekao je Vukosavljević za TV Prva.

Upitan šta će im reći u Parizu, Vukosavljević je kazao da je već mnogo puta ponovio da srpsko kulturno nasleđe na KiM mora biti predmet uočene brige Unesko-i da ta organizacija ne može da ''pere ruke'' po tom pitanju.

''Verujem da neće to raditi u vezi sa pokušajem otimanja i preuzimanja našeg nasleđa na KiM'', rekao je Vukosavljević.

Podsetio je da je nedavno poslao pismo Vatikanu i generalnom sekretaru za pitanja kulture, kardinalu Đanfranku Ravasiju, u kojem ga je, kaže, obavestio da je održana katolička misa na ruševinama srpske tvrdjave Novo Brdo i srpske crkve na tom mestu.

''Napisao da katolički albanski kler tamo održava mise i da je to u simboličkom smislu pokušaj preuzimanja identiteta srpskog kulturnog nasleđa'', rekao je Vukosavljević.

Ocenio je da je papa Franja do sada pokazao ''jak senzibilitet za osetljiva pitanja'', kao što je kanonizacija Stepinca, i da pokazuje iskorak u odnosu na prethodnu praksu Vatikana.

''Smatramo da Sveta stolica nema interes da se mise održavaju na mestima srpskih srednjovekovnih pravoslavnih bogomolja'', naveo je Vukosavljević i dodao da još uvek nije dobio odgovor iz Vatikana, ali da je pitanje srpskog nasleđa na KiM bila jedna od tema razgovora predsednika Srbije i pape.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

Rusija objavila: Britanci digli uzbunu

Ruski istraživački brodovi, kojima upravlja Ruska agencija za otkrivanje mineralnih rezervi za komercijalnu eksploataciju (Rosgeo), pronašli su stotine milijardi barela rezervi nafte i gasa na Antarktiku u oblastima na koje polaže pravo Velika Britanija.

13:25

24.5.2024.

1 d

Podeli: