Nedelja, 24.06.2018.

23:49

Pacoli: Saslušali jedni druge, bez nekog rešenja

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli izjavio je u Briselu da su najviši zvaničnici Kosova i Srbije saslušali jedni druge, ali nije bilo nekog rešenja.

Izvor: Beta

Pacoli: Saslušali jedni druge, bez nekog rešenja
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Pacoli je naveo da je proces postizanja pravno obavezujućeg sporazuma dve strane u početnoj fazi, da su danas saslušani stavovi obe strane, dok će se o problemima razgovarati kasnije, a ne danas.

Kosovski šef diplomatije nije odbacio mogućnost sastanka predsednika Kosova i Srbije, Hašima Tačića i Aleksandra Vučića, bez prisustva Federike Mogerini.

"Sve je moguće, susreti nisu zabranjeni. Dogodili su se i ranije i dogodiće se i u budućnosti", dodao je on.

Govoreći o kompromisu za postizanje sporazuma, Pacoli je kazao da je Kosovo taj kompromis prihvatilo u paketu za rešenje statusa Kosova posrednika UN-a Martija Ahtisarija.

Rekao je da neće da govori o vestima o povlačenju priznanja Kosova i dodao da je Kosovo konstruktivno i stvara prijateljstva sa državama širom sveta.

"Mogu da vam kažem da oko deset snažnih država u završnom procesu priznanja Kosova. Radi se o državama sa svih kontinenata. To je nezaustavljiv proces i da, ta priznanja će neke iznenaditi. Nije bilo povlačenja priznanja", kazao je Pacoli. Kako je prenela Koha, nedavno je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić predstavio dokument u kojem se tvrdi da je Liberija povukla priznanje nezavisnosti Kosova, ali je istog dana liberijska vlada putem zvanične medijske izjave "odbacila izveštaje u nekim međunarodnim i društvenim medijima o ukidanju diplomatskih odnosa sa Kosovom".

"Liberija je bila jedna od prvih zemalja koje su priznale suverenitet Kosova 30. maja 2008. godine, nakon proglašenja nezavisnosti i ostaje posvećena Zajedničkoj deklaraciji o uspostavljanju diplomatskih odnosa. Obe zemlje nastavljaju da uživaju uzajamno poverenje i prijateljstvo", navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnoj internet stranici Ministarstva spoljnih poslova Liberije.

Pacoli je danas rekao da su takođe lažne i najave povlačenja priznanja od strane Gvineje Bisao, gde je Kosovo prošle nedelje postavilo nerezidentnog ambasadora. Takve su i izjave o drugim zemljama koje su navodno povukle priznanje Kosova, naveo je Pacoli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: