Četvrtak, 25.05.2017.

11:35

Spasovdanska litija na ulicama Beograda VIDEO

Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i litijom centralnim gradskim ulicama obeležena je slava Grada Beograda - Spasovdan.

Izvor: Beta, Tanjug

Spasovdanska litija na ulicama Beograda VIDEO
Foto: Tanjug, screenshot

Nakon liturgije, uz zvona sa svih gradskih i prigradskih crkava, krenula je svečana litija ulicama grada u kojoj je bilo oko 3.000 građana.

Kolona se od Vaznesenjske crkve kretala ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, preko Terazija do Saborne, crkve a povorka se nakon toga vratila do Vaznesenjske crkve.

Tokom litije povorka je zastajala dva puta - na Terazijama ispred hotela Moskva i kod Saborne crkve. Upućen je i blagoslov gradonačelniku Beograda i svima koji u njemu žive.

Ceremoniji nije prisustvovao gradonačelnik Siniša Mali, pa je domaćin slave bio njegov zamenik Andreja Mladenovć, na čelu povorke bio je i gradski menadžer Goran Vesić.

Pored gradskih zvaničnika i sveštenika u povorci su bili i pripadnici Vojske Srbije, kao i brojni građani, kao i članovi viteškog udruženja Svibor.

Na početku kolone bile su devojčice i dečaci u narodnoj nošnji. Prisustvovali su i princ Aleksandar Karađorđević i lider Pokreta Dveri Boško Obradović.

Beograd slavi Spasovdan kao svoju slavu od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine gradu dao status prestonice, u čast obnove i napretka.

Starozavetna slava simbolično ukazuje na uzdizanje – vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost i predstavlja jedan od deset praznika posvećenih Hristu.

Vaznesenje spada u pokretne praznike, uvek pada u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

8 h

Podeli: