Sreda, 20.04.2016.

15:28

Brejvik tužio državu i dobio na sudu

Masovni ubica Andreas Brejvik delimično je dobio slučaj na sudu po tužbi protiv države u kojoj se žalio na nehumane uslove u zatvoru u kojem služi kaznu.

Izvor: B92

Brejvik tužio državu i dobio na sudu
Foto: Beta/AP, arhiva

AFP prenosi da je Brejvik izjavio da je Norveška pokušala da ga ubije tokom pet godina provedenih u zatvoru.

Norveški sud kaže da je država prekršila zabranu nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja u slučaju Andreasa Brejvika. Država će masovnom ubici morati da plati odštetu, javlja Rojters.

"Prava predstavljaju osnovne vrednosti demokratskog društva i primenljiva su i na teroriste i ubice", rekla je sudija Helen Andenaes Sekulic, prenosi BBC.

U presudi se, međutim, navodi da norveška država nije prekršila Brejvikovo pravo na privatni i porodični život.

Brejvik (37), najozloglašeniji zatvorenik u Norveškoj, nalazi se u zatvoru otkad je 2011. godine iz vatrenog oružja i automobilom bombom ubio 77 ljudi.

Taj desničarski ekstremista je na ročištu u martu, povodom svoje tužbe, tvrdio da njegov boravak u samici predstavlja kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Norveško državno tužilaštvo tvrdi da je izolacija Brejvika neophodna pošto je "ekstremno opasan" i da su uslovi u kojima boravi u zatvoru "daleko iznad granica onog što je prihvatljivo" u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Brejvik na raspolaganju ima tri ćelije: jednu za život, drugu za učenje i treću za fizičke vežbe. Na raspolaganju ima trenažni bicikl, konzolu za video-igre, knjige, novine, a dozvoljeno mu je i učešće u zatvorskim proslavama praznika.

Brejvik, koji je ročište u martu započeo nacističkim pozdravom, a pojavljivanje na sudu iskoristio da promoviše svoje ekstremističke stavove, služi zatvorsku kaznu od 21 godine, koja može da bude produžena ukoliko bude procenjeno da je i dalje opasan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

9 h

Podeli: