Ponedeljak, 12.10.2015.

15:17

NUNS: Nedopustivo da Vučić za urednike kaže "ološ"

Premijer Vučić mora da vodi računa o javnoj komunikaciji, nedopustivo je da za dva urednika portala koristi izraze kao što je "ološ", saopštio je NUNS.

Izvor: Beta

Default images

Podsećamo, premijer je ranije u toku dana u Jagodini, govoreći o primedbama na rad Vlade, rekao da su novinari Danilo Redžepović iz Telepromptera i Milovan Brkić iz Tabloida "ološ".

Nezavisno udruženje novinara Srbije ističe da pojedini mediji, među koje spadaju Tabloid i Teleprompter, svojom uređivačkom politikom i kršnjem Kodeksa novinara najviše štete nanose upravo novinarskoj profesiji i da je na to više puta javno upozoravao.

"Premijer, ipak, mora biti svestan povišenog stepena odgovornosti za kulturu govora u društvu. Upotrebom nedoličnih izraza Aleksandar Vučić i sam doprinosi tabloidizaciji javne scene koja promoviše uvredljiv način ophođenja", navodi se u saopštenju.

NUNS je apelovao na premijera da brigu o neprofesionalizmu medija i eventualnim sankcijama prepusti nadležnim organima, regulatornim i samoregulatornim telima koja moraju da reaguju u svim slučajevima povrede časti i ugleda predsednika Vlade, ali i svakog građanina.

"U tome ne sme biti izuzetaka. Isti standardi moraju da važe za sve medije, bilo da je reč o Teleprompteru, Tabloidu ili nekim drugim medijima bliskim vlasti, poput Informera, koji koriste iste metode i rečnik koji je kritikovao premijer Vučić", navodi se u saopštenju.

SNS: NUNS podržao one koji su sve osim mediji

Poziv NUNS-sa premijeru Aleksandru Vučiću da povede računa o javnoj komunikaciji izazvao je danas oštar odgovor naprednjaka, koji su naveli da takav stav predstavlja otvorenu podršku onima koji su sve osim medija - portalu Telepromter i nedeljniku Tabloid.

NUNS je ocenio nedopustivim što premijer za urednike portala Teleprompter i nedeljnika Tabloid koristi uvredljive izraze kao što je "ološ", te pozvao premijera da brigu o neprofesionalizmu medija i eventualnim sankcijama prepusti nadležnim organima, regulatornim i samoregulatornim telima.

SNS poručuje da je takvim saopštenjem NUNS pokazao da ravnopravno stoji, rame uz rame, sa onima koji su sve osim medija - Teleprompterom i Tabloidom.

"Dobro je da građani Srbije i članovi ovog novinarskog udruženja znaju da su oni koji pišu skandalozne tekstove, poput onih da je predsednik SNS seksualno opštio sa svojim maloletnim sinom i koji brutalno krše prava maloletnih lica, danas dobili otvorenu podršku čelnih ljudi NUNS-a", pišu naprednjaci.

To, prema njihovom mišljenju, predstavlja jedan od najvećih skandala u novinarstvu Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: