Ponedeljak, 26.09.2016.

13:51

Potvrđeno:Samo Dodiku poziv za saslušanje zbog referenduma

Miloradu Dodiku, aktuelnom predsedniku Republike Srpske, upućen je poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog u predmetu u vezi s referendumom u RS.

Izvor: B92, Beta

Potvrđeno:Samo Dodiku poziv za saslušanje zbog referenduma
Foto: Tanjug

To je agenciji Fena potvrđeno iz Tužilaštva BiH na upit u vezi s aktivnostima u predmetu koji se odnosi na neizvršavanje Odluke Ustavnog suda BiH.

U Kabinetu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika nisu informisani da je Tužilaštvo BiH uputilo poziv Dodiku za saslušanje u svojstvu osumnjičenog zbog kršenja odluke Ustavnog suda o zabrani održavanja Dana republike, objavili su sarajevski mediji.

Kako se navodi, Dodik se danas nalazi u Beogradu.

Predsedniku Republike Srpske Dodiku upućen je poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog u predmetu u vezi sa kršenjem odluke Ustavnog suda o zabrani referenduma o Danu republike, potvrdio je agenciji Beta portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Upitan da li je poziv za saslušanje upućen jedino Dodiku, a ne i drugim zvaničnicima RS koji bi mogli biti odgovorni zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda o zabrani referendum, Grubešić je odgovorio da je poziv za saslušanje upućen "samo Dodiku". Ranije je saopšteno da je u Tužilaštvu BiH formiran predmet u kojem se već oko 20 dana sprovode aktivnosti u vezi s neizvršavanjem odluke Ustavnog suda BiH povodom referenduma u RS.

"Prikuplja se određena dokumentacija, a određene osobe će biti pozvane u Tužilaštvo BiH. Glavni tužitelj Goran Salihović izdao je obavezujuće uputstvo u kojem je odredio tim koji radi na navedenom predmetu", navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Ovim uputstvom predmet je označen kao prioritetan i postupajućem tužitelju biće osigurani svi potrebni tužiteljski resursi za efikasan rad na predmetu.

"Tužilaštvo BiH u narednom periodu postupaće u skladu sa zakonom. U interesu predmeta, u ovom trenutku ne možemo davati više informacija za medije“, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je za „Evro-blic“ da je reč o slučaju „referendum“.

Ustavni sud BiH, naime, zabranio je održavanje referenduma u RS povodom njegove odluke da je 9. januar, kao Dan Republike - neustavan.

Ignorisanje odluke Ustavnog suda BiH je krivično delo za šta je, po Krivičnom zakonu BiH, zaprećena kazna zatvora do pet godina.

Prema prvim konačnim nezvaničnim rezultatima, na referendum u Srpskoj izašlo je 55,67 odsto građana, a 99,81 se izjasnilo sa “da“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: