Petak, 18.07.2014.

14:29

Petrušićeva: Ne tolerisati rasizam

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je osudila protest meštana Sirče kod Kraljeva koji ne dozvoljavaju da se u njihov komšiluk doseli romska porodica.

Izvor: Tanjug

Default images

Poverenica Nevena Petrušić je pozvala nadležne da reaguju i da se javnosti uputi poruka da se rasizam u Srbiji neće tolerisati.

Kako se navodi u saopštenju Poverenice, stavovi predsednika mesne zajednice koji je, kako su preneli pojedini mediji, izjavio da meštani Sirče sa romskom porodicom ne mogu da se mešaju i žive, jer im se time narušava mir, predstavlja omalovažavanje i povredu ljudskog dostojanstva romske nacionalne manjine.

Petrušić ističe i da je to težak oblik rasne diskriminacije, što je zakonom zabranjeno.

Ona je upozorila da situacija u kojoj su organizovani "preventivni protesti", može da eskalira, podsetivši na ranije slučajeve kada su netrpeljivost i izražavanje mržnje prema romskoj populaciji prerastali u nasilje i pozive na linč sa ozbiljnim posledicama.

U saopštenju se pozivaju mediji da pisanjem doprinesu razvijanju svesti svih građana o poštovanju ljudskih prava i toleranciji, koji su osnov svakog demokratskog društva zasnovanog na vladavini prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

10 h

Podeli: