Ponedeljak, 15.10.2012.

20:13

PR: Rezolucija o susedskim odnosima

Vladajuća koalicija na Kosovu predložila je Skupštini Kosova da 17. i 18. oktobra usvoji rezoluciju o normalizaciji odnosa sa Srbijom kao susednom zemljom.

Izvor: Beta

Default images

Predlog su podnele vladajuće Demokratska partija Kosova premijera Hašima Tačija, Alijansa novo Kosovo, Samostalna liberalna stranka i koalicija Šest plus uz podršku opozicione Alijanse za budućnost Kosova.

Najveća opoziciona partija Demokratski savez Kosova se nije izjasnila o toj rezoluciji, a protiv usvajanja rezolucije je opoziciona stranka Samoopredeljenje. Potpredsednik DSK Ljutfi Haziri je rekao da će stranka to učiniti narednih dana.

U predlogu rezolucije se ističe da Skupština Kosova podržava normalizaciju odnosa dve nezavisne i suverene države radi rešenja međusobnih problema i unapređenja evropske budućnosti Kosova i Srbije.

Skupština Kosova se, prema tekstu rezolucije, zalaže za nastavak razgovora Kosova i Srbije uz posredovanju Evropske unije i podršku Sjedinjenih Američkih Država.

U predlogu rezolucije se kaže da rezultati razgovora Kosova i Srbije treba da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, a tim dokumentom se Vlada Kosova ovlašćuje da rukovodi dijalogom uz nadzor skupštinskih komisija.

Vlada Kosova je, kako je navedeno u tekstu rezolucije, dužna da Skupštinu Kosova redovno izveštava o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije. Na kraju procesa sporazum treba da se ratifikuje u Skupštini Kosova.

Za usvajanje rezolucije potrebno je obezbediti dvotrećinsku podršku u Skupštini Kosova, to jest za nju bi trebalo da glasa najmanje 80 poslanika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

7 h

Podeli: