Petak, 30.12.2011.

23:09

Kineskinja voli Srbiju, pirinač ne

Mala Kineskinja, rođena u Prokuplju, sa tugom odlazi u svoju zemlju zbog školovanja. Bolje govori srpski od maternjeg, a pirinač ne podnosi.

Izvor: Večernje novosti

Default images

Malena Lina Li, koja je postala prava atrakcija Prokupčanima jer srpski jezik govori bolje od kineskog, tužna će napustiti grad u kome je rođena. Naime, ova šestogodišnja devojčica, rođena u Prokuplju, gde su njeni roditelji, majka Šo (41) i otac Li (43), otvorili radnju, tuguje što za dve nedelje odlazi u Kinu radi školovanja.

"Idem kod babe i dede, gde mi žive dve starije sestre i brat, ali će mi biti teško da se odvojim od Sare, dve Petre, ali i Kiki koja mi je najbolja drugarica", priznaje ova simpatična devojčica kojoj i na samo spominjanje odlaska u Kinu odmah krenu suze... Osim od društva i roditelja, žao joj je što će se odvojiti i od tri godine mlađe sestre od tetke Ane, takođe Kineskinje rođene u Prokuplju, ali i nekoliko godina starijeg Lazara, za koga stidljivo priznaje da joj je momak...

"Tužna sam i zbog toga što neću ovde proslaviti svoj šesti rođendan, četranestog januara. Govorim srpski, jer mi je lekši i bolje ga znam od kineskog. Znam da brojim do sto i na srpskom i na kineskom, na srpskom znam većinu slova, a na kineskom ne."

Dok u radnji njenih roditelja skreće pažnju kupaca, Lina ocu i majci često prevodi zahteve mušterija.

Navikla na život u gradu na Toplici, gde obožava da se druži sa decom i vozi bicikl, uz osmeh priznaje da je zavolela i srpsku hranu i da najviše voli da jede pljeskavice, a na samo spominjanje pirinča se namršti...

Roditelji malene Line došli su u Prokuplje pre šest godina iz Pančeva i tu otvorili radnju. Njena majka Šo kaže da im posao ide solidno i da i njima teško pada što će se na neko vreme rastati od mezimice. - Doći ću ja na raspust - više pita nego što obećava, ispitivački gledajući majku u oči simpatična Lina dok pevuši pesmicu na srpskom jeziku.

Počev od 2003. godine, kada je prvi rođeni Kinez upisan u matične knjige rođenih, pa do danas, u prokupačkoj opštini rođeno je desetak kineske dece. U matičnoj službi kažu da se u proseku svake godine rodi po jedno dete u desetak porodica koje tu već gotovo deceniju žive i rade. Iako se u matične knjige upisuju pod kineskim imenima i prezimenima, većina njih uz ta dobija i srpska imena, poput Nikole, Marka, Ivane...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: