Pada podrška Hrvata članstvu u EU

Ulazak Hrvatske u EU podržava samo 44, 6 odsto građana, što je najniža podrška članstvu u poslednjih pet godina, pokazuje najnovije istraživanje za maj.

Izvor: B92

Petak, 06.05.2011.

18:49

Default images

Na to je, prema istraživanju agencije Promocija plus, uticala nedavna haška presuda generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku.

Poređenja radi, ulazak u EU prošlog meseca je podržavalo 50,8 odsto ispitanih, a pre godinu dana njih 52,5 odsto. U poslednjih godinu dana najveća podrška zabeležena je u junu 2010 (53,1 odsto).

Protiv hrvatskog članstva u EU izjasnilo se 41,8 odsto ispitanih, što je najviše u poslednjih 12 meseci, dok ih je 13,6 odsto neodlučno.

Najveći zagovornici ulaska u EU su glasači vladajuće Hrvatske demokratske zajednice, njih 56,8 odsto, laburista je 56 odsto, pristalica Socijaldemokratske partije 54,4 odsto i Hrvatske narodne stranke 52,9 odsto.

Najmanja podrška članstvu zabeležena je među glasačima Hrvatske građanske stranke splitskog gradonačelnika Željka Keruma (25 odsto) i Hrvatske stranke prava (25,8 odsto).

Istraživanje pokazuje da su članstvu u EU skloniji građani zrelije dobi od onih mlađih.

Zanimljivo je da je u jadranskim regijama zabeležena nešto slabija podrška članstvu od one na kontinentu, a najveća podrška zabeležena je u županijama severozapadne Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: