Utorak, 10.11.2009.

18:14

Dačić: Bez viza od 19. decembra

Odluka o ukidanju viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji biće doneta 30. novembra ili 1. decembra, a stupila bi na snagu 19. decembra, kaže Ivica Dačić.

Izvor: Tanjug, Večernje novosti

Default images

"Na današnjem zajedničkom sastanku Komiteta, odnosno radnog tela Saveta EU za zapadni Balkan, razmotren je napredak Srbije u oblastima za koje je bilo potrebno dodatno angažovanje radi potpunog ispunjavanja kriterijuma iz 'mape puta' za viznu liberalizaciju, na osnovu izveštaja ekspertske misije EU, koja je nedavno boravila u Srbiji", rekao je Dačić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, na sastanku u Briselu konstatovano je da je postignut napredak u sve četiri oblasti koje su ključne za viznu liberalizaciju i zajednički je zaključak da više nema otvorenih pitanja kada je reč o viznoj liberalizaciji za građane Srbije.

On je objasnio da nakon ovog sastanka predstoji usvajanje predloga odluke u Evropskom parlamentu, a ubrzo zatim, sastanak stalnih predstavnika zemalja članica EU u Briselu na nivou ambasadora.

"Konačna odluka bi trebala da bude doneta 30. novembra ili 1. decembra na sednici Saveta, koji čine ministri unutrašnih poslova i pravde svih zemalja članica EU. Tada će biti doneta odluka o potpunoj viznoj liberalizaciji za Sribju, Crnu Goru i Makedoniju", rekao je ministar.

On je dodao da je posle današnjeg sastanka izvesno da će odluka o viznoj liberalizaciji za građane Srbije stupiti na snagu 19. decembra.

Buzek: Vizna liberalizacija na dnevnom redu

Predsednik evropskog parlamenta Jerži Buzek je izjavio da će staviti na dnevni red Parlamenta izveštaj o viznoj libaralizaciji za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije koji će poslanici, kako se očekuje, prihvatiti ogromnom većinom glasova.

"Na ovome ne bi trebalo stati. Balkanske zemlje sada stoje u redu za članstvo u EU. Možemo dakle slobodno da kažemo da je ideja evropskih integracija pobedila u ovom delu Evrope. Mislim da je ovo takođe veliki trijumf ideje Evropske unije", izjavio je Buzek u intervjuu "Večernjim novostima".

Odgovarajući na pitanje kada bi Srbija mogla da postane član EU i da ima svoje poslanike u Evropskom parlamentu, Buzek je izjavio da je teško odgovoriti na to pitanje, a da je njegova zemlja, Poljska, čekala petnaestak godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

22 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: