Utorak, 04.05.2021.

14:09

Zelenski proglasio rat u Evropi?

Sukob u Donbasu i vraćanje Krima u sastav Rusije predstavljaju „rat u Evropi“, rekao je ukrajinski lider Volodimir Zelenski.

Izvor: Sputnjik

Zelenski proglasio rat u Evropi?
Foto: Tanjug/ AP Photo/Felipe Dana

Izjavu je dao na samitu sa liderima Poljske, Letonije, Litvanije i Estonije.

"Međunarodni partneri podržavaju Ukrajinu, naš teritorijalni integritet, naš suverenitet. Svima vama sam zahvalan... Kada je anektiran deo Ukrajine – naše poluostrvo Krim, kada imamo rat na istoku - to i jeste rat u Evropi. Danas je veoma važno da budemo zajedno“, rekao je ukrajinski predsednik.

Za vreme diskusije Zelenski je istakao da je „Ukrajina moćna država, koja će samo ojačati Evropsku uniju“.
Foto: Tanjug/AP Photo/Felipe Dana
Takođe je spomenuo poginule tokom protesta u Kijevu 2014. godine, rekavši da su oni „borci za nezavisnost“ i povezao je taj događaj sa situacijom u Donbasu.

„Danas se isto to dešava na istoku naše zemlje, gde ponovo branimo našu nezavisnost“, podvukao je Zelenski.

Ukrajinski lider je učestvovao u diskusiji „Sreća nacije zasniva se na pravičnim zakonima, čija efikasnost zavisi od njihove primene“, održanoj u Varšavi. Njegovo obraćanje je emitovano na stranici kancelarije predsednika Ukrajine na Fejsbuku.

Na Zapadu se često mogu čuti izjave o „ruskoj pretnji“. Iz Moskve je više puta saopštavano da Rusija ne namerava da napada bilo koga, a navodnu „agresiju“ NATO koristi kao izgovor za razmeštanje vojne tehnike u blizini ruskih granica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

23 h

Podeli: