"Papa je kriv za sve"

Vojislav Šešelj, optužen za ratne zločine pred Haškim tribunalom, traži od tog suda da obaveže Vatikan da mu dostavi dokumente.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2005.

14:18

Default images

Glavna teza predsednika Srpske radikalne stranke, optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini, jeste da je za zločine u bivšoj Jugoslaviji odgovoran papa Jovan Pavle Drugi.

U zahtevu upućenom Sudskom veću Šešelj traži da Tribunal uputi Vatikanu "obavezujući sudski nalog pod pretnjom kazne (subpoena)" da optuženom dostavi dokumente i informacije koji su mu potrebni da bi ih upotrebio kao dokaze u "sklopu osnovne koncepcije odbrane da je za sve ratne zločine, a koje tužilac lažno pripisuje Šešelju, glavni krivac rimokatolički papa Jovan Pavle Drugi".

Šešelj precizira da obavezujućim nalogom treba obuhvatiti papu, sve kardinale, nadbiskupe, biskupe i "sve crkvene funkcionere rimokatoličke crkve i sve podatke i svaku izjavu u kojima oni pominju krizu na Balkanu, rat i oružane sukobe", u vremenu od izbora Jovana Pavla Drugog za poglavara do danas.

"Pod dokumentima i informacijama podrazumevaju se njihove izjave, planovi i programi rimokatoličke crkve koje su predstavljali i zastupali, a tiču se razbijanja SFRJ i rešavanja uzroka oružanih sukoba na teritoriji bivše SFRJ, kao i stenografske beleške kompletnih razgovora sa bilo kojim političarima gde se pominje pitanje Balkana", piše u Šešeljevom zahtevu.

Šešelj navodi i da "namerava da, u okviru glavnog koncepta svoje odbrane, ponudi konkretne dokaze individualne krivične odgovornosti pape Jovana Pavla Drugog" za koga piše da je "naredbodavac, podstrekač, pomagač i lice koje je planiralo počinjenje ratnih zločina". Optuženi piše, između ostalog, da je rimokatolička crkva izražavala "ljubav i naklonost" prema vlastima bivšeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, kojoj je "ustaštvo bilo državna ideologija", što je bio "osnovni uzrok izbijanja oružanih sukoba u kojima su se vršili i ratni zločini".

O Šešeljevom zahtevu odlučivaće Sudsko veće predsedavajućeg Karmela Ađijusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: