Petak, 14.02.2020.

08:18

Ko će biti specijalni predstavnik EU - znaće se na proleće

EU bi odluku o imenovanju predstavnika koji bi se bavio dijalogom Beograda i Prištine trebalo da donese tokom proleća.

Izvor: Tanjug

Ko će biti specijalni predstavnik EU - znaće se na proleće
Ilustracija: Getty images/ Adam Berry

Najkasnije do samita EU - Zapadni Balkan planiranog za maj, najavljuju u Briselu.

Šef diplomatije EU Žosep Borel će u ponedeljak, 17. februara, na sastanku Saveta EU ministre spoljnih poslova obavestiti o svojim posetama Beogradu i Prištini.

"Pored njegovog izveštaja, moguća je i razmena mišljenja o eventualnom specijalnom predstavniku, ali ne i donošenje odluke. To bi trebalo da bude na dnevnom redu na proleće", navode diplomatski izvori EU.

U Briselu naglašavaju da su i dalje nepoznati mnogi detalji, od toga da li će Savet EU birati Specijalog predstavnika Unije, ili će Visoki predstavnik Žosep Borel postaviti svog Specijalog izaslanika.

Pitanje je i da li će biti imenovana osoba koja će biti zadužena isključivo za dijalog Beograda i Prištine, ili za ceo Zapadni Balkan.

"Razgovori koje je Borel imao do sad fokusirali su se na dijalog Beograda i Prištine, ali se to može posmatrati i u širem kontesktu situacije na celom Zapadnom Balkanu", navodi EU zvaničnik.

Dodaje se da, bilo u slučaju izbora Specijalog predstavika EU ili Borelovog Specijalog izaslanika, oko te odluke mora postojati konsenzus zemlja članica.

I dok se među mogućim imenima za ovu poziciju pojavljuju sadašnji šef diplomatije Slovačke Miroslav Lajčak, ali i nemački ambasador pri UN Kristof Hojsgen, u EU zvanično kažu da je rano spekulisati o imenima, logistici i mandatu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: